Ako se BiH političari ne dogovore za 5 dana – zemlja će skupo platiti!

SAD ističu da je odluka u predmetu “Sejdić-Finci” ključni uslov za početak primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU, potpisan još 2008. godine. Otpravnik poslova ambasade SAD u BiH Nikolas Hil, poručio je, naime, da BiH ima obavezu da do 10. oktobra postigne dogovor o uspostavljanju efikasnijeg mehanizma koordinacije, da bi o pitanjima koja se odnose na EU mogla da govori, kako je rekao, jednim glasom.

Hil je, kako je saopštila ambasada SAD u Sarajevu, istakao da je hitno potrebno da politički lideri BiH, nakon četiri godine razočaravajućeg tampanja u mjestu, djeluju sada kako bi osigurali da BiH ostane na evropskom putu.

Lideri političkih stranaka iz BiH su u utorak, 1. oktobra, u Briselu potpisali principe za sprovođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Sejdić i Finci”, u kojima se navodi da će članovi Predsedništva BiH biti birani direktno – jedan član iz Republike Srpske, a dva iz Federacije BiH.

Odluka u predmetu “Sejdić-Finci” podrazumijeva i promjenu Ustava BiH na način koji će omogućiti pripadnicima nacionalih manjina da se kandiduju za najviše državne funkcije. Istim povodom ranije su se liderima političkih partija BiH obratili britanski ambasador u Sarjevu Najdžel Kejsi i njegova nemačka koleginica Urlike Marija Knoc.

Kejsi je poručio liderima BiH da je 10. oktobar posljednja šansa za dogovor o spornim pitanjima koja koče evropski put BiH, a propuštanje te prilike bi, kako je rekao, “koštalo celu zemlju”.

“Ako su lideri iskreni u želji da postignu napredak na putu ka EU, rešenja sada postoje, a ostalo je i dovoljno vremena za postizanje detaljnog sporazuma za oba pitanja”, smatra Kejsi.

On je pozvao stranke da ostave po strani zapaljivu političku retoriku i da odustanu od rješenja za koja se zna da ne bi dobila potrebu parlamentarnu većinu, ali i da iskoriste ograničeno vreme koje je ostalo do 10. oktobra.

Knoc je apelovala na sve odgovorne da i dalje vode ciljanje, konstruktivne i pragmatične razgovore.

– Evropska pitanja se ne smeju instrumentalizovati za stranačko-političke ciljeve – rekla je Knoc koja smatra da nije od pomoći ako se u ovom kontekstu zagovara duh “trećeg”, odnosno hrvatskog entiteta. “Polemike o tome samo otežavaju diskusiju”, kazala je Konc.

Izvor: Telegraf.rs

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender