30. 11. 2021.

Molitveni doček povodom 17 vijekova Milanskog edikta

Ovom molitvenom činu prisustvovali su NJegova svetost patrijarh srpski Irinej, patrijarh carigradski i vaseljenski Vartolomej, patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril, jerusalimski Teofil, kiparski Hrizostom, atinski Jeronim, varšavski i cijele Poljske Sava, kao i izaslanik antiohijskog patrijarha Jovana mitropolit Vasilije.

Patrijarh Vartolomej danas je u Beogradu uputio molitvu Bogu da sačuva mučeničkom krvlju natopljenu srpsku zemlju.

“Molimo se da Gospod Bog sačuva nepovrijeđenu, cjelovitu, mučeničkom krvlju natopljenu srpsku zemlju i srpsku crkvu koja stradava na toj srpskoj zemlji”, rekao je vaseljenski patrijarh.

Patrijarh Vartolomej je izrazio nadu da će apostol Hristov među carevima Konstantin Veliki uzeti u svoju moćnu zaštitu Srbiju i njen narod kako bi, oporavljeni od gonjenja i stradanja, ostvarili stvaralački život i iscijelili rane prošlosti koje su mu nanijeli gonitelji vjere.

Patrijarh Vartolomej je ocijenio da se već primjećuju prvi znaci duhovne i materijalne obnove Srbije.

Patrijarh srpski Irinej, pozdravljajući pravoslavne patrijarhe iz svijeta, kao i predstavnike Rimokatoličke i Protestantske crkve, rekao je da je proslava 1700 godina od donošenja Milanskog edikta jedinstvena prilika za promišljanje o prilikama u kojima pravoslavni hrišćani danas žive.

“Ovo je jedinstvena prilika za nas pravoslavce da se sakupimo i saberemo prilike u kojima živimo, u kome se primenjuju, ali i osporavaju mnoge hrišćanske vrednosti”, rekao je patrijarh Irinej.

Ističući da ovaj događaj pruža mogućnost za upoznavanje sa prestavnicima ostalih hrišćanskih zajednica, patrijarh Irinej je ocijenio da je to prilika da zajednički nađu put i novi način za dogovor i prevazilaženje mnogih problema u hrišćanskoj zajednici.

“Molimo se Bogu da učinimo prve korake u našem zbližavanju i jevanđeljskom, apostolskom jedinstvu”, rekao je patrijarh Irinej.

Osim brojnih vjernika, doksologiji su prisustvovali i predstavnici ostalih hrišćanskih zajednica, među kojima je bio beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender