Roditelji kupuju tepih za vrtić

“Sramota je da roditelji moraju da kupuju tepih iz svog džepa kako bi uslovi za boravak naše djece bili bolji i kako bi im bilo toplije i udobnije, a već plaćamo dovoljno mjesečeno za vrtić”, požalio se on.

U “Plavom čuperku”, u kojem trenutno boravi 28 mališana, ukratko su u petak kazali kako su upravo roditelji sami insistirali na kupovini tepiha.
“To je bila isključivo inicijativa roditelja da kupe novi tepih i mi smo se složili”, kazali su iz tog vrtića.

Prostom računicom, po kojoj roditelji moraju da izdvoje po 11,50 KM za svako dijete iz ovog vrtića, novi tepih će koštati 322 marke.

Do zaključenja sutrašnjeg broja u petak iz Centra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje Banjaluka nismo uspjeli saznati koliko često roditelji sami posežu za kupovinom opreme u vrtićima i kolika je uopšte potreba za tim.

Inače, kupovina tepiha samo je jedan u nizu troškova sa kojima se roditelji djece koja pohađaju vrtiće u Banjaluci suočavaju. Pored redovnog plaćanja, na osnovu ugovora sa predškolskom ustanovom, oni su dužni da djeci obezbijede i sredstva za higijenu, među kojima čak i toaletni papir.

Boravak djeteta u javnom vrtiću roditelje košta u prosjeku od 130 do maksimalnih 165 maraka, s tim da je ekonomska cijena mnogo viša, ali njen veliki dio plaća grad Banjaluka sa svojim subvencijama.

Privatni vrtići koštaju od 250 do 350 maraka, upravo zato što ove ustanove nemaju pravo na subvencije od strane grada.

Izvor: Nezavisne novine

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender