SNSD i SBB: Zakonske mjere za propuste i spekulacije tokom popisa

Dodik je istakao da su Radončić i on saglasni da pošalju apel popisivačima i onima koji se popisuju da daju vjerodostojne podatke bez ikakvih spekulacija, kako bi taj proces bio fer i korektan.

“Nemamo nijedan problem u vezi s tim pitanjem. Treba da upozorimo ljude da oni koji su spremni da krše zakon, ili popisivači ili oni koji daju podatke, da će se onog trenutka kad podaci budu javni morati da suoče sa odgovorniošću prema zakonu za netačno davanje podataka”, izjavio je Dodik na konferenciji za novinare u pauzi sastanka delegacija SNSD-a i SBB-a.

Radončić je rekao da će se, ko god bude manipulisao i radio razne prevare prilikom popisa, suočiti sa zakonom.

“Saglasili smo se da nadležni organi učine sve da se svako slobodno izjasni na popisu”, istakao je Radončić.

PODRŠKA ZAKONU O DRŽAVNOJ I VOJNOJ IMOVINI

Lider SBB-a BiH Fahrudin Radončić rekao je da će njegova stranka u Parlamentarnoj skupštini BiH podržati prijedlog zakona o državnoj i vojnoj imovini.
“Ako pitanje vojne i državne imovine možemo da riješimo odjednom zajedno, podržaćemo to”, naglasio je Radončić na konferenciji za novinare u pauzi sastanka delegacija SNSD-a i SBB-a.

Prethodno su danas u Sarajevu delegacije SNSD-a i SDP-a, koje su predvodili lideri stranaka Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija, usaglasile tekst prijedloga zakona o državnoj i vojnoj imovini i prijedloga zakona o preduzeću “Elektroprivreda BiH”.

Prema Radončićevim riječima, stav kako će glasati poslanici SBB-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH o inicijativi SNSD-a za smjenu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića, donijeće organi stranke.

“Nema ništa personalno, nego su u pitanju politički odnosi dvije ili više stranaka u Savjetu ministara BiH. Dodik nas je doveo u političku situaciju da od dva zla biramo manje – hoćemo li sarađivati sa SNSD-om ili SDS-om. SNSD nije imao vojsku koja je pobila Bošnjake, nemaju ratne zločine, nemaju hipoteke. Treba vidjeti šta znači ako SDS izađe iz vlasti ili SNSD”, pojasnio je Radončić.

Kada je riječ o provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”, Radončić je rekao da ostaju bilateralni sastanci na nivou federalnih stranaka.

“U ponedjeljak ću večerati sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, vidjeću se sa predsjednicima HDZ-a 1990 Martinom Ragužem i SDP-a Zlatkom Lagumdžijom, te sa šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH Peterom Sorensenom”, najavio je Radončić.

Na pitanje da li će se susresti sa nekim iz SDA, on je odgovorio da sa njim može razgovarati “onaj ko donese papir da je v.d. predsjednika SDA”, a da će onaj ko je zamjenik razgovarati sa potpredsjednicima SBB-a.

“Veoma intenzivno pregovaramo i optimista sam da ćemo do 10. oktobra doći do zajedničkog rješenja. Mislim da je najbolji briselski model elektora. To je koncept na kojem treba raditi i vrlo smo blizu sa Čovićem da napravimo preliminarni dogovor”, naveo je Radončić.

Naglašavajući da je pitanje broja elektora efemerno u odnosu na podjelu Federacije BiH na dvoje ili neprovođenje odluke Evropskog suda, Radončić smatra da se BiH nalazi na istorijskoj prekretnici – hoće li se pridružiti zapadnoj civilizaciji i EU, zadržati IPA fondove i strane investitore ili “od drveta neće vidjeti šumu”.

U nastavku razgovora dvije delegacije biće riječi i o “Elektroprenosu BiH”.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender