26. 09. 2021.
Srbija opet nekome smeta

Srbija nije dovoljno moćna da ratuje, ali je dovoljno pametna da pregovara

“Ujedinjena u cilju opstanka, Srbija neće dozvoliti da joj se otme neotuđivi deo. Srbija nije dovoljno moćna da ratuje, ali je dovoljno pametna da pregovara”, poručio je Nikolić u govoru na komemorativnom skupu u spomen parku Jajinci, gdje je tokom Drugog svijetskog rata streljano na desetine hiljada ljudi.

Predsjednik Srbije je, pozivajući Srbe na KiM da ostvare pravo da u svom interesu biraju svoju, srpsku lokalnu samoupravu, naglasio da će tako zajednička borba za KiM biti uspješna a cilj lakše ostvariv.

“Uputili smo jasnu poruku EU pre svega: Ukoliko ne budu stvoreni uslovi za regularne i demokratske izbore i ukoliko svim Srbima koji imaju pravo da biraju ne bude omogućeno da slobodno i nesmetano glasaju, Srbija će ponovo razmotriti da li da u njima učestvuje”, rekao je Nikolić.

On je istakao da su Srbi miroljubiv, ispravan, pošten i pravdoljubiv narod, ali da današnja generacija, bez obzira na greške prethodnika, ne može da dozvoli da se ostvaruju nacionalističke ambicije jednog naroda koji se nalazi u populacionoj ekspanziji.

“Kao pravoslavci, kao hrišćani, mi ljubimo svoje bližnje, svoje komšije, i ne mislimo o njima loše, ali granice te ljubavi, određuje ugrožavanje našeg žvota i egzistencije. Ujedinjena u cilju opstanka, Srbija neće dozvoliti da joj se otme neotuđivi deo. Srbija nije dovoljno moćna da ratuje, ali je dovoljno pametna da pregovara”, objasnio je Nikolić.

Prema njegovim riječima, mir i progres ne dolaze neumitno i automatski, i neophodno je svakoga dana i svakoga časa koračati, korak po korak, ka istom cilju.

“Taj marš podrazumeva žrtvu, patnju i borbu. Taj neumorni napor i strastvena briga odgovornih pojedinaca, uz stavljanje ličnih interesa u drugi plan, dovešće nas sasvim sigurno na put kome stremimo: očuvanje teritorijalnog integriteta i bolji život svih građana Srbije”, rekao je Nikolić.

Predsjednik Nikolić je podsjetio da je u Jajincima pogubljeno na desetine hiljada nevinih žrtava, uglavnom Srba, Jevreja i Roma, u okviru sprovođenja strategije “endlozung”, odnosno “krajnjeg rešenja”, koja je podrazumijevala uništavanje jednog naroda i stvaranja prostora za naseljavanje drugog naroda.

Najveće stratište na Balkanu poslije Jasenovca, kako je primjetio Nikolić, jeste pravo mjesto da se postavi pitanje kako je, i to samo prije nekoliko decenija, bilo ko mogao da pomisli da će postići plemenit cilj, ili ostvariti ličnu sreću na zločinu bilo koje vrste.

“Srpski narod je imao tu sreću, ili nesreću, da se nalazi na najlepšem mestu u Evropi. Prostoru koji je bio interesantan za brojne osvajače koji su svoje blagostanje bazirali na otimanju i pljački. Srbi u celoj svojoj istoriji nisu osvajali niti pljačkali bilo koga, niti bazirali svoju sreću na tuđoj nesreći. Zato srpski muzeji nemaju eksponate iz sveta, već su puni istorijskih dragocenosti, baš i samo sa ovog prostora”, rekao je predsjednik Srbije.

Srpska istorija je, kako je zaključio, satkana od tuge, bola i rijetkih radosti, i teško je oprostitii i ići u budućnost sa tolikim bremenom prošlosti.

“Ali oprostiti moramo da bismo išli dalje. Samo što nikada ne smemo da zaboravimo. Ne smemo zaboraviti, kako kako bi žrtve imale spokoj i da se strahote više nikada ne bi ponovile”, rekao je Nikolić.

Izvor: Аgencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender