Beograd i Zagreb treba da se poštuju

Nikolić je rekao da će se sa predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem zvanično prvi put sastati 16. oktobra u Beogradu i razgovarati o temama koje su i dalje kamen spoticanja u odnosima Srbije i Hrvatske.

Nikolić je za hrvatski “Jutarnji list” ocijenio da odnosi Srbije i Hrvatske nikad nisu bili bolji, da svuda vidi dobre osnove za saradnju, ali i da još nisu otklonjene sve prepreke u odnosima dvije zemlje, na čemu, kako je rekao, Srbija nije insistirala, jer nije htjela da otežava ili ugrozi važan put Hrvatske ka EU.

“Sada kad je Hrvatska članica EU, imamo pravo otvoreno razgovarati i očekivati da Hrvatska napravi ono što bi svaka druga članica unije napravila”, rekao je Nikolić i dodao da će to biti prilika da riješe otvorena pitanja.

Nikolić je rekao da će sa Josipovićem razgovarati o granici, o pitanju srpske imovine, neriješenim pravima i nestalim licima.

On je istakao da je otvoren i za temu koja se povremeno pojavljuje u medijima da u Srbiji postoje neotkrivene grobnice u kojima su pokopani hrvatski građani.

“Voleo bih da mi se ukaže na te lokacije. Prekopaćemo svaki centimetar kako bi tu anatemu skinuli sa svojih leđa”, naveo je Nikolić.

On je rekao da je potrebno “zatvoriti gvozdena vrata prošlosti” i okrenuti se sadašnjosti i budućnosti.

“Očekujem da tu mnogo toga učini naša privreda, imajući u vidu činjenicu da ni Srbija, ni Hrvatska, a ni Slovenija koja je u to uključena, nemaju proizvod za svetsko tržište, ali svi zajedno mogli bismo se vratiti na stara tržišta koja su Srbiji ponovo dostupna po vrlo povoljnim uslovima, koje ni Slovenija ni Hrvatska kao članice EU ne mogu imati”, rekao je Nikolić.

On je ponovio da priznanje Kosova nije uslov za početak pregovora Srbije sa EU o članstvu i napomenuo da ima pet članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender