26. 09. 2021.

Centralna proslava jubileja Milanskog edikta

U liturgiji su učestvovali partijarsi moskovski, jerusalimski i srpski, arhijepiskopi pomesnih pravoslavnih crkava, arhijereji srpske pravoslavne crkve i sveštenici.

CETIRI PATRIJARHA

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej uručio je na obilježavanju 17 vijekova od donošenja Milanskog edikta, “Orden Svetog cara Konstantina” pravoslavnim patrijarsima i predsjednicima Srbije Tomislavu Nikoliću i Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Ordenje je dodijeljeno u znak blagodarnosti za učešće u proslavi 1.700 godina Milanskog edikta u Nišu, gdje je završena centralna svečanost.

Visoko odlikovanje Srpske pravoslavne crkve dodijeljeno je i predstojateljima pomjesnih pravoslavnih crkava, drugim visokim gostima iz hrišćanskog svijeta, premijeru Srbije Ivici Dačiću, kao i predsjedniku Skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću.

Ordenom Svetog cara Konstantina odlikovan je i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Patrijarh srpski Irinej čestitao je svima na nagradi i poželio im svako dobro i napredak u životu.

“Gajite prijateljstvo među nama – Srbima, ali i drugim hrišćanskim narodima, kao i narodima cijelog svijeta”, poručio je srpski patrijarh.

Ovo je najveći skup u istoriji Srpske pravoslavne crkve, a istovremeno i jedinstven događaj, budući da su se posljednji put svi pravoslavni poglavari susreli i služili zajedno liturgiju prije 100 godina, 1913. godine u Carigradu.

Milanskim ediktom iz 313. godine proglašena je vjerska ravnopravnost i tim zakonskim aktom je car Konstantin zaustavio progon hrišćana.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender