Egipat: Pojačana bezbjednost zbog najavljenih demonstracija

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su u cijeloj zemlji pojačane mjere bezbjednosti i navelo da će odlučno reagovati ukoliko dođe do nereda tokom proslave 40 godina od završetka rata protiv Izraela, objavili su državni mediji.

Protivnici svrgnutog predsjednika počeli su još sinoć da se okupljaju na trgu Tahrir, skandirajući parole u znak podrške vojsci.

Vlasti su rasporedile blindirana vozila oko trga, a na dva prilaza su postavljeni i detektori za metal.

Sukob iz 1973. godine, koji se u arapskom svijetu zove Oktobarski rat, a u Izraelu Јom Kipur, predstavlja ponos za Egipat koji je uspio da iznenadi izraelsku odbranu i da potom mirovnim sporazumom iz 1979. godine povrati poluostrvo Sinaj.

Pokret “Alijansa protiv državnog udara”, predvođena pokretom “Muslimanskog bratstvo”, pozvao je sve Egipćane da nastave demonstracije širom Egipta i da se danas okupe na trgu Tahrir i odaju počast vojsci koja je izvojevala pobjedu.

Poziv za okupljanje uputio je i pokret “Tamarod”, koji je organizovao demonstracije 30. juna nakon kojih je 3. jula vojska svrgnula, a potom i uhapsila predsjednika Morsija.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender