23. 09. 2021.

Eštonova od sastanka s Dačićem i Tačijem očekuje dogovor

Kako tvrde evropski diplomatski izvori, Ketrin Ešton je srpskog premijera Ivicu Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija pozvala u Brisel da bi se spriječio bilo kakav zastoj u pripremi izbora i obezbjedi učešće što većeg broja kosovskih Srba.

O pitanju posjeta srpskih zvaničnika je, kako se smatra, trebalo da se dvije strane prethodno podrobno dogovore, uključujući namjeru srpskog premijera Dačića da posjeti Štrpce.

Na opasku da su neki ministri vlasti u Prištini bez ikakvih smetnji posjećivali Beograd i da srpski premijer smatra da zabrana njegovog dolaska na Kosovo predstavlja direktno ometanje sporazuma dvije strane o normalizaciji odnosa, evropske diplomate kažu da se misli da je posjeta Dačića ipak nešto što bi došlo u potpuno drugom, izbornim okolnostima.

Upravo zato je trebalo sve učiniti da se takva posjeta prethodno dobro razmotri i pripremi. Dvije strane su u Brisel pozvane da se utvrdi činjeničko stanje, s obzirom i na neke oprečne izjave zvaničnika u Prištini, kao i da se potvrdi obostrana politička volja da se normalizacija i pripreme za izbore nastave, dodali su ovi izvori.

Dačić je upozorio da zabrane njegove posjete jednoj kosovskoj opštini predstavlja direktnu opstrukciju Briselskog sporazuma i poručio da, ako EU ovu situaciju smatra normalnom, on “nema interesa da više učestvuje u dijalogu s Prištinom”. Dačić je naglasio da je Srbija za mir i dijalog, ali da niko ne može da je ponižava i podvukao da interes Srbije jeste da se ovaj pregovarački proces nastavi.

Srpski ministar za KiM Aleksandar Vulin  izjavio je da bez aktivnog učešća Beograda neće biti aktivnog učešća Srba na izborima na Kosovu.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender