Poziv na jedinstvo pravoslavne crkve i poštivanje kanona

On je naveo da osveštanje Sabornog hrama predstavlja poziv na jedinstvo crkve, dodajući da niko nema vlast da stvara nove pravoslavne crkve na ovom prostoru.

“Crkva nije udruženje i sud ne određuje njeno postojanje i status. Crkvu je Hristos osnovao i njome mogu da upravljaju samo njegovi apostoli i njihovi nasljednici, a ne bilo ko koji oko sebe okupi svoje pristalice i tu organizaciju nazove crkvom”, poručio je patrijarh Vartolomej.

On je pozvao na poštivanje kanonskog poretka. “Treba poštovati kanonske procedure. Nije prihvatljivo i za osudu je da neka lokalna crkva sebe proglašava za autokefalnu”, istakao je patrijarh Vartolomej.

On je dodao da onaj ko prati Hristov put ne može pogriješiti. “Čuvajte svoju vezu sa krstom i Hristom”, poručio je patrijarh Vartolomej.

Prema njegovim rečima, osveštenje Sabornog hrama je simbol vaskrsenja pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koja je nakon Drugog svjetskog rata istrpila brojna iskušenja.

Patrijarh Vartolomej je rekao da je pravoslavlje i danas gonjeno na raznim mjestima u svijetu, a posebno na Bliskom istoku. “Pravoslavlje se nikad nije nametalo. Pravoslavlje nikada nije bilo koga progonilo zbog njegovih vjerskih ubjeđenja. Pravoslavlje je i danas progonjeno u mnogim zemljama, ali ne uzvraća na zadate rane”, podsjetio je on.

Patrijarh Vartolomej je domaćinu mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju poklonio putir i diskos u znak sjećanja na današnji dan i osveštanje hrama.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender