22. 10. 2021.

Stres: Tajna opasnost po vaše srce

Obzirom da izazivaju najveći broj zdravstvenih problema u svijetu, srčana oboljenja ozbiljno su pitanje. Što se tiče samog zdravlja srca, većina nas je upoznata sa osnovama – pravilna ishrana i fizička aktivnost. Međutim, nedavna istraživanja pokazuju da je zdravlje srca usko povezano sa time kako se osjećamo. A stres, osim što vam može upropastiti dan, u najvećoj mjeri doprinosi srčanim oboljenjima.

Stres dovodi do nezdravog stila života koji ima negativan uticaj na cjelokupno zdravlje. Istraživanja pokazuju da se oko 25% čovječanstva, kada je pod stresom, “okreće” ka hrani kako bi se izborilo sa istim, a 15% ka piću. Loša ishrana i povećana konzumacija alkohola mogu pridonijeti različitim zdravstvenim problemima. Takođe, istraživanja pokazuju da su faktori koji uzrokuju stres isti kod muškaraca i žena, a najčešći od njih su novac i posao. Međutim, ono pokazuje i da su mu žene podložnije nego muškarci.

“Čarobni sat” za srčani udar

Kao dokaz o vezi između naših emocija i srca, istraživanja pokazuju da se najveći broj slučajeva srčanog udara dešava ponedjeljkom ujutro. Na to utiče nivo stresa koji je na vrhuncu dan poslije vikenda.

“Sindrom slomljenog srca” je stvaran

Da li ste znali da “sindrom slomljenog srca” zaista postoji? Simptomi su veoma slični simptomima srčanog udara i mogu uključivati bol u grudima, otežano disanje, nepravilan rad srca i slabost. Takođe, istraživanja pokazuju da su žene 7.5 puta podložnije razvijanju sindroma slomljenog srca u odnosu na muškarce.

Pozitivni koraci za smanjenje stresa

Da biste dugoročno poboljšali zdravlje srca, počnite sa preduzimanjem mjera za smanjenje stresa u vašem životu. Zahtjevne situacije su svuda oko nas, kao što su ubrzan način života ili bolest bliske osobe. Ipak, postoje načini na koje možemo promijeniti reakciju našeg tijela na ovakve okolnosti.

Pronađite jednostavne načine opuštanja

Najjednostavnije stvari, kao što je smijeh, mogu imati neposredan, pozitivan uticaj na vaskularnu funkciju dok druge aktivnosti, kao što su vježbanje i slušanje muzike, mogu vam pomoći da se opustite i osjećate smirenije. Još jedna opcija je i meditacija. Ova praksa obuhvata vježbe dubokog disanja, mirno okruženje i usmjeravanje pažnje. Niste nikada meditirali? Ovdje saznajte kako se to radi.

Izvor: MiniMagazin.info

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender