Riješiti probleme koje pravi Priština

“Znamo da ne može sve da bude po pravu i pravdi. Ali, elementarni uslovi za normalno funkcionisanje i pristojan izlazak Srba na kosovske izbore, da njihov glas ne bude pogrešno protumačen ili da se broji bez njihovog učešća, je stvarno nešto na šta se ne može pristati”, izjavio je Vulin, komentarišući večerašnji sastanak premijera Srbije Ivice Dačića, premijera samoproglašenog Kosova Hašima Tačija i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton u Briselu.

Vulin je rekao novinarima da je zabrana predstavnicima države Srbije za odlazak na Kosovo i Metohiju za vrijeme predizborne kampanje jednostrani akt Prištine koji potpuno mijenja sve dosadašnje dogovore i praksu koja je funkcionisala.

“Očigledno je da je Priština najveći protivnik izlaska Srba na kosovske izbore”, naglasio je Vulin.

On je dodao da se ne može objasniti da potpisnik briselskog sporazuma /premijer Srbije Ivica Dačić/ ne može da ode na Kosovo i Metohiju da provede taj sporazum.

“Kako da objasnite da očekujete visok izlazak Srba, ali da ne bi bilo dobro da ih na te izbore pozovu oni kojima veruju, a to su predstavnici Srbije. Priština se plaši da će se politička situacija na Kosovu i Metohiji nepovratno promeniti i taj strah je potpuno opravdan”, istakao je Vulin.

Prema njegovim riječima, politička situacija na Kosovu i Metohiji ulaskom Srba na kosovske izbore nepovratno će se promijeniti, jer njima više niko neće moći da vlada bez njih.

“Briselski sporazum je tako predvideo, a mi ćemo se toga čvrsto držati, ali je sada to sve ugroženo”, rekao je Vulin, navodeći da probleme pravi Priština i da Beograd do sada nije napravio nijedan jedini problem u provođenju sporazuma.

On je dodao da Srbija nije pokušala nikog da ucijeni, ništa da zloupotrijebi, nikome da stvori atmosferu u kojoj nije moguće provoditi briselski sporazum i da se postavlja pitanje – koliko to Beograd treba da bude fleksibilan.

Vulin je rekao da je posljedica toga što u Centralnoj izbornoj komisiji Kosova ne postoji predstavnik liste “Srpska”, zbog čega se pojavio podatak da na Kosovu ima 1,7 miliona glasača, isto koliko i stanovnika.

“Da li je moguće da je Kosovo i Metohija jedino parče zemlje na kugli zemaljskoj na kome nema nikog mlađeg od 18 godina? Kako je moguće da interno raseljeni Srbi ne mogu da glasaju. Onda to znači legalizaciju etničkog čišćenja”, zaključio je Vulin.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender