Bijela kuća: Nove sankcije Iranu mogle bi izazvati rat

Za 10 dana SAD ostaje bez novca?

Republikanci prijete da će prihvatiti budžet povezan sa pitanjem podizanja zakonskog limita za zaduživanje. Rok do kojeg bi trebalo da se postigne dogovor je samo narednih deset dana. Bez dogovora, SAD više neće moći da izvršava svoje obaveze.

– Ukoliko ostanemo bez gotovog novca, nećemo moći da plaćamo račune. To znači da će nas Kongres prvi put dovesti u situaciju da ne ispunjava obaveze – izjavio je američki ministar finansija Jakob Lev.

Zadnji veliki sukob oko nivoa zaduženosti bio je u avgustu 2011. i završen je dogovorom u posljednji čas pod pritiskom uspaničenog ekonomskog tržišta i upozorenja da bi se u slučaju stečaja dogodila ekonomska katastrofa globalnih razmera. Ovakav scenario mogao bi se dogoditi i ovog puta.

U izjavama ni rublikanci ni demokrate nisu dali naznake da bi dogovor mogao biti blizu, ni o budžetskoj blokadi niti o cenzusu zaduženosti, a međusobno se optužuju za “tamne tunele” u kojima su se trenutno našli.

Početak kraha Amerike otpočeo je početkom ovog meseca, kada je na prinudan odmor u SAD otišlo oko dva miliona ljudi. Blokada je stupila u svim državnim institucijama, što je izazvalo veliko ogorčenje među ljudima.

Izvor: Telegraf.rs

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender