U Briselu o izborima na Kosovu

Dogovoreno da srpski političari mogu na Kosovo

Premijer Srbije Ivica Dačić, premijer samoproglašenog Kosova Hašim Tači, uz posredovanje visokog predstavnika EU Ketrin Ešton, dogovorili su kasno sinoć i učešće predstavnika Srba u radu Centralne izborne komisiji /CIK/ Kosova, odnosno srpske liste “Srpska”, koju podržava Vlada Srbije.

Dačić je nakon sastanka rekao da je ovo bio jedan od najuspješnijih susreta u Briselu i da je postignut dogovor da se u biračke spiskove upiše još 12.000 kosovskih Srba u četiri opštine na sjeveru.

Uz to, rekao je on, ponovo će se, na osnovu novih dokumenata, razmotriti i mogućnost za upis mnogo većeg broja raseljenih i izbjeglih lica sa Kosova koji žive u Srbiji.

“Ja sam rekao da ću se povući iz dijaloga ako posete budu zabranjene tako da sam uveren da će ih biti”, rekao je Dačić novinarima poslije 17. runde dijaloga pod okriljem EU te izrazio nadu da će ono što je dogovoreno tokom narednih nedjelja biti provedeno.

On je dodao da će, preko žalbi i uvida u dodatna dokumenta, kao što su podaci Komesarijata za izbjeglice Srbije, moći da se potvrdi pravo mnogo većeg broja Srba da 3. novembra glasaju na lokalnim izborima.

“Sad nije vreme za trijumfalizam i priče o tome ko je pobedio i ko je izgubio”, rekao je Dačić.

Tači je nakon radne večere rekao da je sastanak bio konstruktivan, ali je izbjegao da odgovori da li zabrana posjeta Kosovu za srpske funkcionere i dalje važi.

Tači je rekao da će svim zvaničnicima Srbije biti dozvoljen dolazak na Kosovo, ako budu ispoštovali zvaničnu proceduru i podnesu zahtjev vlastima u Prištini.

Priprema za predstojeće lokalne izbore na Kosovu bila je centralna tema sinoćnjeg susreta u Briselu, koji je počeo oko 20.30 časova.

Eštonova je pozvala Dačića i Tačija nakon odluke Prištine da ne dozvoli srpskim funkcionerima dolazak na Kosovo tokom izborne kampanje i prijetnje Dačića da će prekinuti pregovore u Briselu.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender