Prijave protiv popisivača iz Srebrenice

Biro je na današnjem sastanku zaključio da ta lica treba da budu isključena iz procesa popisivanja, jer nisu radila u skladu sa zakonom i procedurama.

Nakon utvrđene odgovornosti žene popisivača iz Srebrenice, koja je popis vršila u kafani, zaključeno je da ona bude suspendovana i isključena iz procesa popisivanja.

Adembegovićeva je naglasila da se zbog zaštite podataka popis stanovništva, domaćinstava i stanova vrši isključivo u mjestu stanovanja, te da je stanovništvo dužno da popisivačima obezbijedi uslove za nesmetan rad.

“Donesen je i zaključak da Zavod za statistiku Republike Srpske preispita odgovornost i članova Opštinske popisne komisije Srebrenica, kao i opštinskih i entitetskih instruktora”, rekla je Adembegovićeva novinarima.

Zaključak Centralnog popisnog biroa jeste da se ponovi popisivanje u opštini Srebrenica u pet popisnih krugova, u kojima su radili suspendovani popisivači i popisivači za čiji je rad utvrđeno da nije bio u skladu sa zakonom i procedurama.

Adembegovićeva je istakla da popis teče prema planu i da, osim Centralnog popisnog biroa koji zasjeda svako jutro, to redovno čine i popisni biroi entitetskih zavoda i statističkih institucija da bi razmotrili stanje na terenu i riješili eventualne probleme.

Ona je navela da je, osim popisivača koji popis vrše u udaljenijim popisnim krugovima, većina njih potpisala ugovore kojim je utvrđena isplata naknade za rad.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender