U Srpskoj ponovo nema citostatika

Neki od pacijenata se žale da lijekove moraju da nabavljaju putem “svojih izvora“, što podrazumijeva i skuplje plaćanje, jer ih nema u apotekama.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS-a za su rekli da, prema njihovim saznanjima od dobavljača, isporuku lijeka, generičkog naziva “kapecitabin“, usporava uvozna procedura (kontrola prve serije lijeka).

Navode i da je Fond prije više od mjesec dana potpisao ugovor s dobavljačem “Co medprom“ za dvogodišnju isporuku lijeka generičkog naziva “kapecitabin“ ( jedan od komercijalnih naziv je i “kseloda“), dok je proizvođač ovog lijeka “Actavis“.

Prema tome, ističu, Fond je na vrijeme završio tendersku proceduru za nabavku ovog lijeka i potpisao ugovor s dobavljačem, te sa stajališta Fonda nema razloga da u bolnicama nema ovog lijeka.

Inače, cijena ovog lijeka koju plaća Fond zdravstvenog osiguranja RS-a za kutiju od 120 tableta iznosi 182,4 KM, odnosno jedinična cijena je 1,52 KM.

Prije nekoliko mjeseci pacijenti u RS-u takođe su bili suočeni sa činjenicom da citostatika nije bilo u pojedinim zdravstvenim ustanovama u RS-u.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender