Vlada Srbije objavila paket od šest ekonomskih mjera

Mjere je predstavio ministar finansija Srbije Lazar Krstić koji je rekao da su izdvajanja za javni sektor ogromna i da je cilj ovih mjera konsolidacija javnih finansija, suštinska reforma domaće privrede, kako bi bio zaustavljen dalji rast javnog duga i obezbijeđen stabilan i održiv ekonomski rast, uz trošenje samo onog što je zarađeno.

Mjere se odnose na smanjenje primanja u javnom sektoru od 20 odsto na dio plate koji je viši od 60.000 dinara ili 525 evra i od 25 odsto na dio plate koji je iznad 100.000 dinara ili 877 evra, kao i na povećanje prihoda, smanjenje subvencija javnim preduzećima, uštede na robi i uslugama, korišćenje jefitnijih kredita i promjenu poslovnog ambijenta.

“Sada još imamo vremena i likvidnosti da se nešto učini i stvari dovedu u red. Da to nismo uradili sada, kasnije ne bismo imali priliku”, rekao je Krstić.

On očekuje poslije ovih mjera priliv stranih investicija i rast zaposlenosti u privatnom sektoru. “Oni koji se oslanjaju na državu neće vidjeti boljitak do 2015. godine. Država više ne može da plaća tuđe greške i nosi breme onih koji se ne ponašaju i ne privređuju produktivno”, istakao je Krstić.

On je naveo da savjetnici ministara imaju veće plate od ministara, pa se to mora dovesti u red i znati ko za šta prima platu.

Krstić je najavio do 2014. godine strukturne reforme – socijalnih davanja, državne uprave, nastavak reforme penzionog sistema s ciljem da do 2020. godine gornja granica za žene bude 63, a za muškarece ostaje 65 godina.

On je rekao da država kao poslodavac uopšte ne zna koliko je zaposlenih u javnom sektoru i da se procjenjuje da bi moglo da ih bude 660.000 ili čak 700.000.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da ovaj paket ekonomskih mjera ima jasnu političku podršku i da cijela Vlada stoji iza toga, dodajući da je nastojano da mjere ne pogode najsiromašnije.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pojasnio je da su sve ove mjere potrebne da bi država opstala i dodao da očekuje podršku Međunarodnog monetarnog fonda i drugih finansijskih organizacija.

On je naveo da ove mjere obuhvataju između 150.000 i 170.000 ljudi, dodajući da su do sada svi u državi više trošili nego što se zarađivalo.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender