26. 09. 2021.

Ministri i savjetnici volontiraju, voze bicikl i rade za manje plate!

Da je vlast ozbiljno krenula u štednju govore i brojni primjeri ministara i službenika Vlade koji su se odrekli svojih plata, službenih putovanja i tako dali primjer svim građanima kako se vodi briga o Srbiji.

Ako je sudeći po imovinskoj karti ministara dostavljenoj Agenciji za borbu protiv korupcije, ova Vlada je jedna od skromnijih jer većina njih nema kola, ni ušteđevinu, a neki ni kvadrate na svoje ime. Uz to, trojica ministara koji su u Nemanjinu došli s drugih državnih funkcija, sad primaju manju platu.

Mjerama Vlade smanjena je plata predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, Ivici Dačiću, Jorgovanki Tabaković i mnogim drugim funkcionerima. Svi segmenti države spremni su na štednju, o čemu svedoči i primjer MUP-a koji je, prema riječima državnog sekretara Vanje Vukića, spreman da krene u smanjenje troškova odmah.

Da je Vlada ozbiljna u svojoj namjeri da sačuva svaki dinar koji može, govori i činjenica da je odbijeno oko 20 zahtjeva za put u inostranstvo. Takva mogućnost dozvoljena je samo ministru finansija Lazaru Krstiću, koji putuje na godišnje zasedanje Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke u Vašingtonu od 11. do 13. oktobra.

Da su i ministri rješeni da daju svoj primjer u štednji govori i potez novog ministra prosvjete Tomislava Jovanovića, koji neće biti na platnom spisku Vlade, već će nastaviti da prima svoju profesorsku platu.

Prelaskom iz BIA u Ministarstvo odbrane plata Nebojše Rodića pala je s 200.000 na 111.000 dinara. Rodić je poznat po tome što ne koristi službeni auto već na posao dolazi bez obezbjeđenja na biciklu.

Ministar građevinarstva Velimir Ilić izjavio je da ga smanjenje plata u javnom sektoru lično neće pogoditi jer, kako je istakao, cijelu zaradu ionako daje na sudske troškove.
– Platu ionako ne primam, stalno sam pod nekim sudskim sankcijama, tako da moja plata ide u te obaveze – kaže Ilić.
Ilić je naglasio da je jedini ministar koji je za šutnutu fasciklu platio 11.000 evra, dok je u isto vrijeme za tešku povrede glave i pokušaj ubistva dobio odštetu od 450 evra. On se na kraju našalio da mu je baš drago što će mu plata biti smanjena.

Ministar zadužen za evropske integracije Branko Ružić istakao je da mu kao levičaru ne smeta smanjenje plate zbog mjera Vlade ako to može da pomogne društvenom interesu.

Što se tiče evropskih integracija, nijedno putovanje bilo koga iz vladine Kancelarije za evropske integracije, Ružića ili šefice pregovaračkog tima Tanje Miščcević, nije i neće biti neutemeljeno i neće biti turističko.
Upitan da li zna koliko će mu plata biti smanjena, on je rekao da nije stigao da izračuna, ali da je spreman da da svoj doprinos. Ružić je, odgovarajući na pitanja koliko će ga to pogoditi, rekao da će biti srećniji što je taj novac izgubio u cilju društvenog interesa “nego da ga je izgubio na kladionici”.

Saša Radulović, koji je na čelu resora privrede, ima najtanju imovinsku kartu. Prijavio je samo ministarsku platu od 100.000 i naknadu za članstvo u UO Agencije za osiguranje depozita od 46.000 dinara.

Da nisu samo ministri spremni da podnesu “žrtvu” novih ekonomskih mjera Vlade pokazao je i savjetnik premijera Srbija za nacionalnu bezbednost Ivica Tončev, koji se odrekao svoje plate koju prima na toj funkciji i najavio da će ubuduće biti volonter.
– Svestan sam teške ekonomske situacije u kojoj se nalaze građani Srbije i zato želim da ličnim primerom pokažem ozbiljnost i spremnost da priču o promenama sprovedemo u praksi – rekao je Tončev.

Izvor: Telegraf.rs

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender