23. 09. 2021.

Otvorena izložba o Stefanu Nemanji

Vladavina Stefana Nemanje u drugoj polovini 12. vijeka označila je period nastanka i utemeljenja srpske srednjevjekovne države i ostavila je dubok trag u srpskoj kulturi, prosvjeti, religiji i umjetnosti.

“Bio je dinamičan, vješt, političan, državnik, ali istovremeno duhovno visoko uzrastao vladar koji je život završio na danas neobičan način, dobrovoljnim povlačenjem, odlaskom u manastir, sa suprugom. On je time dao primjer svojim nasljednicima”, rekao je državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Dejan Ristić, otvarajući izložbu.

Njegova graditeljska djelatnost je “impresivna i predstavlja dragocjen segment, ne samo nacionalne, već i evropske i svjetske kulturne baštine, a nama daruje radost što posjedujemo Studenicu i Hilandar”, istakao je Ristić.

“Dragocjene su i njegove pouke, zapisane u žitijima, koje ukazuju na neophodnost duhovnog uzrastanja, čovjekoljublja, praštanja i jedinstva u jednoj naciji”, koja je tada bila u nastajanju, a te pouke su od izuzetne vrijednosti i u ovo vreme, kaže Ristić.

On je dodao da će ovom prilikom moći da se vidi i Miroslavljevo jevanđelje, “koje se konačno vratilo kući”.

Episkop Andrej prenio je srdačne pozdrave i očinske molitve patrijarha Irineja i održao besjedu o Stefanu Nemanji – Svetom Simeonu Mirotočivom.

Veliki župan Raške, rekao je on, bio je tvorac moćne srpske države, rodonačelnik dinastije Nemanjića, “duboko pobožan čovjek, čovjek velike vjere i ljubavi, utemeljivač Srpske pravoslavne crkve, podizao je značajne zadužbine, znajući da se država temelji na narodu, a da je sveštenstvo njena duhovna snaga”.

Vladao je od 1180. do 1196. kada se odrekao prestola i povukao kao monah u Studenicu, a zatim na Svetu Goru, gdje je sa sinom Rastkom (Svetim Savom) podigao Hilandar. “Tamo je živio smerno i krotko kao istinski poslušnik jevanđelja. Upokojio se 1200, a crkva ga je kanonizovala 1201. godine”, podsetio je episkop.

Postavka obuhvata 23 kopije fresaka iz srpskih srednjovekovnih manastira i 85 originalnih srednjovekovnih predmeta iz bogatog fonda Narodnog muzeja koji svjedoče o razvoju umjetnosti i kulture u vrijeme vladavine Stefana Nemanje i njegovih nasljednika.

Posetioci imaju priliku da prvi put vide dva olovna pečata Stefana Nemanje, a izloženi su i predmeti iz 12. vijeka pronađeni na lokalitetu Ras, kao i nakit pronađen u nekropolama.

Ponovo se prikazuje Miroslavljevo jevanđelje koje je aktom Narodne skupštine iz 1979. proglašeno za kulturno dobro od izuzetnog značaja, a zatim 2005. godine upisano u Listu svjetske kulturne baštine Uneska. Od 2001. je izlagano samo pet puta, posljednji put 2006. godine.

Izložba će trajati do 23. februara naredne godine.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender