19. 10. 2021.

Povoljni uslovi za obavljanje aktuelnih poljoprivrednih radova

“Od sutra se predviđa sunčanije i toplije vrijeme uz umjerenu oblačnost i ovakve agrometeorološke uslove treba maksimalno iskoristiti za obavljanje radova na otvorenom”, kaže Supić.

Prognozirana jutarnja temperatura vazduha u drugoj polovini sedmice je od tri stepena u višim predjelima do 18 stepeni Celzijusovih na jugu Hercegovine.

Najviša temperatura vazduha u ovom periodu biće od 16 do 26 stepeni Celzijusovih.

Prema ocjeni agrometeorologa, padavine u proteklih sedam dana u većini poljoprivrednih područja dobro su popravile vlažnost zemljišta, što omogućava kvalitetnu obradu i pripremu za predstojeću sjetvu ozimih kultura.

Najviše kiše u ovom periodu palo je u Nevesinju, 98 litara po metru kvadratnom, i u Trebinju, gdje je palo 60 litara kiše po metru kvadratnom.

Prema Supićevim riječima, ovogodišna jesenja sjetva pšenice i ozimog ječma počela je i očekuje se da bude završena u optimalnom sjetvenom roku.

On kaže da posljednjih godina suša desetkuje kukuruz, dok ozimi usjevi daleko bolje prolaze koristeći zimske zalihe vlage.

“Vegetacioni period ozimih usjeva ima više padavina i manje visokih temperatura vazduha nego proljećni usjevi, tako da su prinosi mnogo bolji i bliži su prosječnim, nego što je to slučaj sa kukuruzom, najrasprostranjenijom žitaricom i glavnom stočnom hranom”, zaključio je rukovodilac Odsjeka za agrometeorologiju Republičkog hidrometeorološkog zavoda Dejan Supić.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender