17. 10. 2021.

Upoznajte Sergija Radonješkog, ruskog Svetog Savu!

Ono što je Sveti Sava za Srbe, to je Sveti Sergije Radonješki za Ruse. Uspeo je da izmiri i ujedini ruske knezove, a smatra se osnivačem monaštva u Rusiji.

Čuven je još kao zaštitnik učenika i kao veliki duhovnik. Živio je u 14.vijeku, a kako je jačalo Pravoslavlje u Rusiji, tako je i jačao kult ovog svetitelja među narodom.

Sa svojih 10 godina mladi Vartolomej (to mu je bilo svetovno ime) se naučio pismenosti u crkveno-školskoj opštini, zajedno sa svojom braćom (stariji Stefan i mlađi Petar).

Oko 1328. godine zbog siromaštva Vartolomej je bio primoran da se preseli u grad Radonješ. Nakon smrti roditelja, Vartolomej odlazi u Hotkovo-Pokrovski manastir, gdje je već bio njegov brat Stefan. Tu su se predali strogom postu i podvižništvu.

Nedaleko od manastira izgradili su isposnice na obalama reke Koncuri, gdje je kasnije izgrađena (oko 1335) mala drvena crkva u čast Svete Trojice, na mjestu gdje se danas nalazi katedrala i crkva Svete Trojice. Tu Vartolomej prima monaški čin pod imenom Sergej, u spomen na mučenika Sergeja.

Sergije-Radonjeski

Manastir Svete Trojice osnovan je 1345. godine. Sergej je bio njen drugi iguman i sveštenik. Monasima je davao primjer svojom poslušnošću, predanošću radu i molitvi.

Manastir je napredovao i njegova slava je rasla. Zajedno sa svojim učesnicima podigao je više od 40 manastira koji čine Trojičko-sergejsku lavru.

U toj lavri danas postoji duhovna akademija koju pohađaju i učenici iz Srbije, pod pokroviteljstvom SPC. Zbog toga, svaki put kada se proslavlja Sveti Sergije Radonješki, na liturgiji koju služi ruski patrijarh uvijek prisustvuje neko od episkopa SPC.

Kada je 2009. godine na proslavi Svetog Sergija Radonješkog SPC predstavljao sada penzionisani episkop Vasilije Kačavenda, patrijarh Kiril mu se zahvalio na dolasku zanimljivim rečima.

– Dobro došli, vladiko, i hvala Vam na dolasku! Vi znate koliko Vas poštujemo i kolika je ljubav naša prema Vama. Dođite u Rusiju kad god želite jer naša srca su otvorena za Vas. Služite gde želite i kada želite. Hvala Vam i živeli na mnoga ljeta – kazao je patrijarh Kiril u obraćanju vladiki Vasiliju.

Koliko je ovaj svetitelj bitan Rusima govori činjenica, da je za 2014. godinu kada se proslavlja 700 godina od njegovog rođenja, formiran odbor za tu proslavu koji čine ruski patrijarh Kiril i predsednik Vladimir Putin.

Tokom svog života Sergej Radonješki činio je mnoga čuda. Ljudi su dolazili iz raznih gradova, tražeći isceljenje za svoje bolesti i kako bi čuli pouke, a ponekad čak i samo da ga vide. Prema predanju, vaskrsao je dečaka koji je umro na rukama svoga oca.

Izvor: Telegraf

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender