Apel Evrope za ukidanje smrtne kazne

Ministri su povodom Evropskog i svjetskog dana borbe protiv smrtne kazne poručili da “pravda koja ubija nije pravda” i izrazili protivljenje primjeni smrtne kazne bilo gdje u svijetu.

“Smrtna kazna ne predstavlja samo neprihvatljiv nasrtaj na ljudsko dostojanstvo, već da ona ide ruku pod ruku sa brojnim kršenjima ljudskih prava osuđenih i njihovih porodica i nema nikakvog pozitivnog uticaja na sprečavanje kriminala, odnosno na bezbjednost niti, pak, na bilo koji način ispravlja štetu učinjenu žrtvama i njihovim porodicama”, ocijenili su ministri u apelu.

Smrtna kazna danas je na snazi u pedesetak zemalja, dok se kao najstroža sankcija izvršavala do prije dvije decenije u više od sto zemalja svijeta.

Zajednički apel za ukidanje smrtne kazne potpisali su ministri spoljnih poslova Srbije, Albanije, Andore, Austrije, Belgije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Makedonije, Nemačke, Grčke, Mađarske, Islanda, Irske, Italije, Letonije, Lihtenštajna, Litvanije i Luksemburga.

Među potpisnicima su i šefovi diplomatija Malte, Moldavije, Monaka, Portugala, Rumunije, San Marina, Slovačke, Slovenije, Španije, Švedske, Švajcarske, Turske, Ukrajine i Velike Britanije.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender