26. 09. 2021.

Banjaluka: Identifikovano pet lica srpske nacionalnosti

Identifikovani su pripadnici VRS – Mićo Gašić, Ratko Karakaš, Simo Kovačević i Nenad Samčević i starica Dmitra Katić. Međutim, porodice samo dvije žrtve upoznate su detaljno o načinu identifikacije.

Nakon dvije godine kašnjenja, nadležno tužilaštvo BiH izdalo je naredbu o konačnoj identifikaciji, a samo porodice dvojice srpskih boraca poginulih na teritoriji Ozrena imale su priliku da se detaljano upoznaju sa procesom ekshumacije i identifikacije njihovih najmilijih, zahvaljujući Zavodu za sudsku medicinu i operativnom timu za traženje nestalih lica RS.

U isto vrijeme, a po naredbi Tužilaštva BiH na Novom groblju vršena je identifikacija preostala tri lica sa područja Sanskog Mosta. Tijela su u Banjaluku prebačena nakon insistiranja porodica, a u ovim slučajevima identifikaciju je obavljao patolog iz Federacije BiH, pri čemu je bh. tužilaštvo nastavilo da izbjegava Zavod za sudsku medicinu RS.

Odavno razočarane u institucije, porodice nestalih jedinu utjehu pronalaze u činjenici da imaju priliku da dostojno sahrane tijela svojih najbližih.

Uporno zaobilazeći institucije Republike Srpske, Tužilaštvo i Institut za nestala lica BiH izbjegavaju mogućnost da obdukciona dokumentacija završi u nadležnim institucijama Srpske i da se na taj način dođe do pravih podataka o ratnim zločina nad Srbima u BiH, javlja RTRS.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender