Banjaluka: Otvoren novi prostor centra za baromedicinu

Projekat je realizovao Zavod uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, a novi prostor Centra su otvorili resorni ministar Dragan Bogdanić i direktor Zavoda Goran Talić.

Bogdanić je istakao da će novi prostor Centra za baromedicinu i tretman hroničnih rana i višemjesne komore za hiperbaričnu oksigenoterapiju obezbijediti bolji i dostupniji tretman za pacijente, ali i značajne uštede za zdravstvo.

On je naveo da to potvrđuje da postoje ustanove koje i u teškim vremenima mogu da ulažu i donose nešto novo na ove prostore, te osavremenjuju i modernizuju svoju opremu, čime podižu nivo zdravstvene zaštite stanovništva.

Bogdanić je istakao da se razvojem i primjenom hiperbarične medicine Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” izjednačava sa institutima, specijalnim zavodima i bolnicama razvijenih zemalja svijeta.

Specijalista ortopedije i baromedicine u Zavodu Aleksandar Gajić podsjetio je da Centar postoji od 2005. godine i da je do sada radio sa dvije jednomjesne komore, u kojima je tretirano 75 odsto pacijenata koji boluju od dijabetesa.

“Otvaranjem novog, proširenog centra, skratićemo liste čekanja i na adekvatniji i bolji način pružićemo uslugu našim pacijentima”, naglasio je Gajić.

On je rekao da će biti nastavljen rad i sa jednomjesnim komorama, te da će, zajedno sa višemjesnom komorom, u jednoj seansi moći napraviti oko 12 procedura, odnosno do 70 pacijenata u toku dana.

“Dok se sve ne prilagodi počećemo sa nekih 40 do 50 seansi dnevno”, naveo je Gajić i pojasnio da pacijente porodični ljekari upućuju na pregled u Centar gdje se procjenjuje da li postoji indikacija za ovakav način liječenja, nakon čega se pacijent posebno priprema za tretman.

Prema njegovim riječima, hiperbarična oksigenoterapija se primjenjuje kod dekompresione bolesti, gasne embolije, gasne gangrene, trovanja ugljen monoksidom i drugim anoksičnim i asfiktičnim gasovima, sporog zarastanja rane, opekotina, kraš i kompartment sindroma i ostalih traumatskih ishemija.

Povodom otvaranja novog prostora Centra za baromedicinu i tretman hroničnih rana i višemjesne komore za hiperbaričnu oksigenoterapiju, sutra će u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske biti održan međunarodni stručni skup “Hiperbarična oksigenoterapija – od ronjenja do kliničke prakse”.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender