Sud i Tužilaštvo BiH napravili pravni haos

Brisel: Potvrđena uspješnost politike Republike Srpske

“Današnji sastanak je potpuna afirmacija stavova Narodne skupštine Republike Srpske od prije nekoliko dana i mi u tom pogledu ne možemo da budemo nezadovoljni, jer smo definitivno završili poslove u vezi sa ta dva važna pitanja”, istakao je Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske.

On je u telefonskoj izjavi Srni iz Brisela rekao da je danas bilo jasno da federalni partneri, manifestujući dijametralno suprotne stavove, nisu ispunili osnovni zadatak sa sastanka održanog 1. oktobra.

“Ono što nije dobro jeste činjenica da smo mi u Republici Srpskoj zavisni od Federacije koja je godinama unazad uvijek uspijevala da svoje unutrašnje raskole i probleme nametne na nivo BiH i tako vuče Republiku Srpsku da daje neki benefite. To, naravno, nije prošlo i nikada više neće ni proći, tako da je zaključak današnjeg sastanka isključivo vezan za činjenicu da federalni partneri moraju da se vrate u Sarajevo i tamo razgovoraju”, istakao je Dodik.

Predsjednik SNSD-a je naglasio da federalni partneri treba da postignu dogovor, a onda da pozovu predstavnike Srpske i Evropske komisije kako bi promovisali cjelovit model koji podrazumijeva i ranije dogovorene stavove o direktnom izboru za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i Srpskoj kao jednoj izbornoj jedinici.

“Na današnjem sastanku je rečeno da postoji mogućnost preduzimanja određenih mjera prema BiH, što znači da bi i Republika Srpska imala negativne odjeke tih mjera. U svakom slučaju vidjećemo šta to znači i onda ćemo zauzeti jasne stavove o tome”, rekao je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska nije spremna da bude kolateralna šteta, jer ne može biti odgovorna za nepostojanje dogovora u Federacije.

“To nije prvi put da se tako nešto dešava. Prije nekoliko godina je MMF, zbog nemogućnosti Federacije da riješi neka pitanja, obustavio aranžmane, a sada nam se dešava nešto slično”, ocijenio je Dodik.

On je naglasio da Republika Srpska nastavlja da koncipira svoje politike na jasan, transparentan, zakoniti i ustavan način u skladu sa Dejtonskim sporazum. “To će ostati osnova naše politike i dalje”, zaključio je predsjednik Srpske.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž izjavio je Srni da je nakon današnjeg nepostizanja dogovora u Briselu pokrenut mehanizam za suspenziju sredstava iz IPA fondova za BiH, ali da se ova mjera može povući istog trenutka kada se dogovor postigne.
Raguž smatra da još sve nije propalo, iako ni danas u Briselu federalni partneri nisu postigli dogovor o provođenju odluke u slučaju “Sejdić – Finci”.

On je ocijenio da je jako bitno što će se Evropska komisija jače angažovati na ovom pitanju, kao i na rješavanju mehanizma koordinacije o čemu, takođe, nije postignut dogovor.

Lider HDZ 1990 misli da će uskoro Evropska komisija predložiti način provođenja odluke Evrospkog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić – Finci”, koji će biti u skladu sa izjavom iz Brisela, koja predviđa da se nijednom narodu neće nametati izborna volja.

On ističe da je riječ o ozbiljnom prijedlogu i dodaje da vjeruje da će se doći do rješenja.

Izvor: Srna

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender