Čist dimnjak ili kazna

U Administrativnoj službi grada su rekli da je u ovoj godini bilo 58 kontrola dimnjaka i da nije bilo sankcionisanih.

– Vlasniku koji nije obavio pregled i čišćenje dimnjaka prvo se naloži čišćenje, a ako to ne uradi, biva kažnjen sa od 100 do 600 maraka, ako se radi o fizičkom licu i od 500 do 7.000 maraka, ako je riječ o pravnom licu – rekli su u gradskoj upravi i dodali da u Banjaluci ima šest registrovanih dimnjačara.

Dimnjačar Zvonko Kovačević je rekao da početkom jeseni počne i potražnja za uslugama dimnjačara.

– Dimnjake na kućama i zgradama prije svake sezone grijanja potrebno je dobro očistiti, da bi se izbjeglo začepljenje i požar – rekao je Kovačević.

Dodao je da čišćenja dimnjaka košta oko 20 maraka po domaćinstvu.

– Smatram da skoro svaka kuća može godišnje da izdvoji 20 maraka za čišćenje, ako imamo u vidu bezbjednosne razloge. Prije hladnijih dana očistite dimnjak i mirni ste cijelu godinu – rekao je on.

Banjalučanin Zdravko Jorgić je kazao da svake godine prije početka redovnog loženja vatre očisti dimnjak.

– Uvijek u septembru, dok je toplo vrijeme, pozovem dimnjačara. To prvenstveno radim zbog svoje bezbjednosti, jer nije rijedak slučaj da se ljudima zapali dimnjak, pa izgori cijela kuća – rekao je Jorgić i dodao da svako treba da razmišlja o tome.

U Vatrogasnoj jedinici Banjaluka su rekli da su začepljeni dimnjaci jedan od najčešćih uzroka požara tokom zime.

– Ovaj problem se javlja iz godine u godinu i najviše intervencija imamo upravo početkom zime, kada ljudi počinju da lože vatru. Pozivamo građane da prije nego što odluče da zapale vatru u svojim pećima, dobro razmisle da li je potrebno da očiste dimnjak – rekli su u Vatrogasnoj jedinici.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender