Citostatika ima samo u Banjaluci

U apoteci Doma zdravlja u Doboju kazali su da nemaju citostatika, te da su u ovom gradu uglavnom komercijalne apoteke snabdjevene ovim lijekovima.

Međutim, i u komercijalnim apotekama ističu da na zalihama nemaju citostatika.

– Jedino što možemo da uradimo za pacijente jeste da naručimo citostatike. Cijene su različite, a nabavna cijena citostatika “kseloda” iznosi oko 830 maraka – kazali su u apoteci “Beladona” u Doboju.

Ista situacija je i u Gradišci, gdje u bolničkoj apoteci ove opštine kažu da nemaju citostatika.

– Rijetkost je naći citostatike u apotekama u Gradišci. Mi ih ne držimo, ali i druge apoteke nisu snabdjevene dovoljnim količinama – kazali su u apoteci Opšte bolnice u Gradišci.

Već nekoliko dana traje nestašica citostatika i u Bijeljini, gdje kažu da ne znaju da li će i kada pacijenti dobiti ove lijekove.

– Problem se posebno pojavljuje kod citostatika “kseloda” jer pacijenti stalno traže ovaj lijek, a mi ga nemamo – kazali su u apoteci “Blagoleks” u Bijeljini.

Najalarmantnija situacija je u Trebinju, gdje u bolnici u ovom gradu kažu da citostatika “kseloda” nema već 20 dana.

U apoteci trebinjske bolnice kažu da očekuju da će citostatici stići krajem ove sedmice.

Dodali su da su proteklih 15 dana pacijenti koji primaju ovaj lijek imali velikih problema, jer su morali da kupuju citostatik u privatnim apotekama po ekstremno visokim cijenama.

U apoteci “Bela lek” u Trebinju kazali su da trenutno nemaju citostatika, te da ih pacijenti u ovoj apoteci mogu samo naručiti.

– Za 120 tableta lijeka “kseloda” potrebno je izdvojiti 827,90 maraka – kazali su u ovoj apoteci.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kazali su da je Fond na vrijeme završio tendersku proceduru za nabavku citostatika i to za naredne dvije godine.

– Prema informacijama koje smo dobili od dobavljača, sa kojima svakodnevno komuniciramo, većina lijekova se redovno isporučuje. Eventualni kratki zastoji od nekoliko dana u isporuci određenih citostatika dešavaju se sporadično i to zbog problema na koje Fond ne može direktno uticati, a to su najčešće uvozne procedure, defekture kod proizvođača – kazali su u Fondu.

Naglasili su da određena zaliha citostatika postoji i u Kliničkom centru Banjaluka, gdje se bolnice, u slučaju nedostatka određenog citostatika, mogu obratiti za pomoć i podršku u liječenju pacijenata.

Refundacija troškova

U FZO RS kazali su da je svim osiguranicima omogućena refundacija troškova u najkraćem roku ukoliko se dese eventualni zastoji u isporuci citostatika i u slučaju da osiguranici sami kupe lijek.

– Potrebno je samo da osiguranici podnesu zahtjev za refundaciju nastalih troškova u najbližoj poslovnici Fonda – istakli su u FZO RS.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender