Italija će pomoći Srbiji u pregovorima sa EU

Dasu je ukazala na značaj primjene Briselskog sporazuma i lokalnih izbora na Kosovu.

“Italija će Srbiji pružiti tehničku podršku u vezi s deset od 35 poglavlja, koliko će Srbija otvoriti tokom pregovora s Briselom o pridruživanju EU”, kazala je Dasu za “Blic”.

Ona objašnjava da se tehnička pomoć prije svega odnosi na poglavlja koja se tiču unutrašnjih poslova, pravosuđa i ljudskih prava, ali će Rim pomoći Beogradu i u vezi s poljoprivredom, fitosanitarnom kontrolom i drugim oblastima.

“Na samitu u Ankoni dvoje šefova diplomatije zajedničkom izjavom naglasiće podršku koju Italija želi da pruži Srbiji u procesu približavanja EU”, rekla je Dasu.

Ona je najavila da će na trećem bilateralnom samitu vlada Italije i Srbije u Ankoni 15. oktobra biti potvrđen značaj strateškog partnerstva dve zemlje, a biće potpisana i dva sporazuma o ekstradiciji i jedan iz oblasti saobraćaja.

Na pitanje da li lokalni izbori na Kosovu imaju uticaj na početak pregovora Srbije i EU ona kaže da su izbori 3. novembra veoma bitni i da EU koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine očekuje da budu u potpunosti inkluzivni na sjeveru i među srpskom zajednicom.

“Način na koji će izbori proteći biće neka vrsta termometra koji će pokazati kako teče dijalog dvije strane. Uvjereni smo da će dve strane biti spremne da primjene sporazum koji su potpisale u aprilu i da će pregovori o pridruživanju Srbije EU početi najkasnije do januara sljedeće godine”.

“Nema drugih uslova. Jedini uslov je primjena dogovora iz aprila. Preostaje da se u narednim nedjeljama postigne pravi napredak po pitanjima integracija u pravosuđu i policijskim snagama”, precizirala je Dasu.

Upitana da li pregovori mogu da počnu u decembru, ona je rekla da bi nakon samita EU 18. i 19. decembra svaki datum mogao da bude u opticaju.

Povodom angažovanja bivšeg ministra spoljnih poslova Italije Franka Fratinija kao savjetnika, Dasu kaže da je on odgovarajuća ličnost za pregovore s EU posebno o ključnim poglavljima 23 i 24, jer je bio komesar EU za te oblasti.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender