Rusi pronašli drogu na brodu “Grinpisa”?

Protiv nekoliko od 30 aktivista “Grinpisa” koji su već optuženi za piratstvo u napadu na jednu rusku naftnu platformu u Arktiku biće podnijete dodatne optužbe zbog drugih krivičnih djela, saopštio Ruski istražni komitet.

Taj komitet sa sjedištem u Moskvi, saopštio je da su ruske vlasti na “Grinpisovom” brodu “Arktik sanrajz” koji je bio pod holandskom zastavom, pronašli narkotike.

Pored toga, pojedina oprema na brodu, koji su zaplijenile ruske vlasti “mogla je biti upotrijebljena ne samo u ekološke svrhe”, naveo je taj komitet, prenose agencije.

Dvadeset osam aktivista “Grinpisa” i dva novinara nalaze se u pritvoru na sjeveru Rusije u gradu Murmansk od kada su uhapšeni prošlog mjeseca nakon što se njihov brod približio naftnoj platformi u vlasništvu “Gazproma”.

Uhapšenima preti zatvorska kazna u trajanju do 15 godina, ukoliko budu osuđeni, a sada im je određen dvomjesečni pritvor.

Inače Holandija je pokrenula pravni postupak protiv Rusije uz ocjenu da se protivno zakonu drže u pritvoru aktivisti i jedan brod registrovan u toj zemlji, a koji se nalazio u međunarodnim vodama.

Aktivisti “Grinpisa” pokušali su da se 18. septembra popnu na naftnu platformu u južnom dijelu Barencovog mora koja pripada kompaniji “Gazprom njeft šelf” da bi protestovali protiv ispitivanje eksploatacije nafte na Arktiku.

Organizacije za zaštitu životne sredine upozoravaju da ispitivanje nafte na Arktiku ugrožava živi svijet Sjevernog ledenog okeana.

Sljedećeg dana ledolomac “Arktik sanrajz”, koji je plovio pod zastavom Holandije, granična policija Rusije je zaustavila spustivši se iz helikoptera na palubu i uhapsila sve aktiviste na brodu.

“Grinpis” je oštro reagovao na tvrdnje ruskog Istražnog komiteta da je na Grinpisovom brodu pronađena droga, nazvavši to “klevetom”.

“Možemo samo da pretpostavimo da ruske vlasti pričaju o zalihama lijekova, koje naši brodovi moraju da imaju u skladu sa propisima iz pomorskog prava”, naveo je “Grinpis”.

“Prije nego što je isplovio iz Norveške za Arktik, brod su pretražile norveške vlasti uz pomoć pasa za otkrivanje narkotika, što predstavlja uobičajenu praksu. Norveški zakoni su među najstrožijima u svijetu po pitanju droge, a na brodu ništa nije nađeno jer na njemu nije ni bilo ničega nezakonitog”, saopštio je “Grinpis”.

/RTS/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender