26. 09. 2021.

Srbe u Silosu tukli pripadnici paravojnih formacija

On je naveo da je polovinom 1992. godine sa drugim muškarcima iz sela Odžak doveden u “Silos”. “Autobus se zaustavlja. Čeka nas špalir. Govore nam da idemo jedan po jedan i udaraju nas. Idemo u ćeliju broj šest. Tu zatičemo preplašene ljude iz drugih sela”, ispričao je Šuvajlo.

On je naglasio da je tokom zatočeništva dobijao batine kada su pripadnici paravojnih formacija dolazili u “Silos”, prenosi Birn.

“Oni bi nas tukli. Udarali su šakama, nogama, kundacima”, naveo je Šuvajlo.

Svjedok je rekao da su se zatočenici zbog dolaska paravojnih formacija žalili upravniku Bećiru Hujiću, koji im je rekao da “nije bio upoznat o tome”.

Šuvajlo je naveo da je u “Silosu” bilo stražara “na lošem glasu”, a da je jedan od njih bio Kalember zvani Buba.

On je ispričao da je iz “Silosa” 29. decembra 1992. godine prebačen u “Krupu”, odakle je odvođen da obavlja radove, pa je tako u maju 1993. odveden na Stupnik, kada je srpska vojska napala i zauzela mjesto na kojem je on bio. “U razmjeni vatre sam ranjen i mene su odveli u bolnicu. Kasnije sam otišao kod roditelja”, rekao je Šuvajlo.

Pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane i drugi svjedok na ovom suđenju Vlado Ilijašević rekao je da je 1993. godine uhapšen i odveden u “Silos”, te da je bio smješten u jednu od ćelija gdje je zatekao još osoba koje je poznavao.

Bećir Hujić je sa Mustafom Đelilovićem, Fadilom Čovićem, Mirsadom Šabićem, Nezirom Kazićem, Halidom Čovićem, Šerifom Mešanovićem i Nerminom Kalemberom optužen za zločine počinjene u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”.

Prema optužnici, Hujić je bio upravnik, kao i zamjenik upravnika logora “Silos”, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović.

Kalember je bio stražar u “Silosu”, a Šabić komandir Policijske stanice Pazarić, dok su ostali bili pripadnici civilne, vojne i policijske vlasti.

Suđenje će biti nastavljeno 17. oktobra.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender