27. 09. 2021.

Srpska – Nezaobilazan faktor odlučivanja

“Politička pozicija Republike Srpske je danas drugačija, uvažavana, za razliku od ranijih perioda. Republika Srpska je danas nezaobilazan faktor odlučivanja o pitanjima u BiH, a posebno o evropskim pitanjima. Ona se prepoznaje i prihvata čak i među onima koji je ne vole i smatraju da nije bilo pravedno da ona uopšte postoji. Svi oni danas moraju da uvaže stav Republike Srpske”, naglasio je Dodik.

On je rekao da Republika Srpska u ovom trenutku funkcioniše i na nivou ekonomske aktivnosti, a pokazuje se da su, institucionalno gledano, finansije i fiskalni sistem stabilni.

Predsjednik Republike je podsjetio da su blagovremeno provedene potrebne mjere kako bi se stabilizovao bankarski sistem, a, možda, u posljednjem trenutku učinjena je i veoma važna stvar – privatizacija naftne industrije, koja funkcioniše i daje određene rezultate i bitno utiče na ekonomsku stabilnost Republike Srpske.

Dodik je naglasio da nema privatizacije u oblasti električne energije i da je ta odluka donesena davno, te da ima mogućnost da se razvije za još dodatnih tri ili četiri hiljade megavata i da se to čini izgradnjom dvije termoelektrane.

On je za magazin “Srpska tajms” naveo da najveći dio sredstava sa računa posebnih namjena, koji je napunjen Sporazumom o sukcesiji i privatizacijom u Republici Srpskoj, otišao na razvojni program u svim opštinama u Republici – na škole, puteve i mnogo šta drugo, a pola tih sredstava je otišlo u Investiciono-razvojnu banku gdje je replasirano privredi putem poslovnih banaka.

Govoreći o borbi protiv kriminala i korupcije, Dodik je rekao da ključno pitanje u budućnosti ostaje kaznena politika sudova koji su više tragali za olakšavajućim okolnostima za razna djela, nego što su bili usmjereni na kreiranje ponašanja.

“Apsolutno i dalje ostajem pri tvrdnji da se ne ostvaruje društvena uloga koju treba da ostvare tužilaštvo i pravosuđe i da nemaju društvene odgovornosti. Zbog stereotipa ili načina na koji se ovdje promišlja, sve se otprilike svaljuje na izvršnu vlast, a u suštini, ako nemate adekvatne kaznene politike, sankcionisanja negativnih ponašanja, naravno da ne možete da vodite tu borbu”, istakao je Dodik.

Na pitanje da li će pokrenuti inicijativu za ukidanje Vijeća naroda Republike Srpske zbog blokade zakonodavne vlasti, Dodik je rekao da za sve postoji procedura, vrijeme i povoljan trenutak.

“Vijeće naroda je nametnuto od visokih predstavnika. Naravno, naša Skupština je to prihvatila, ali je činjenica da je to rađeno pod snažnim pritiskom i uticajem, prijetnjama, kaznama i tako dalje. I tu temu treba da diskutujemo – ono može da ostane, ali i ne mora da ostane. Ima načina i da ne ostane”, rekao je Dodik.

Predsjednik Dodik je naglasio da priča o povećanju stepena autonomije Republike Srpske i referendumu nije potrošena i naglasio da je u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojen i legalizovan zakonski okvir za referendum.

“Odluka o referendumu o bilo kojem pitanju donosi se u relevantnim institucijama Republike Srpske. Kada će i hoće li biti donesena odluka o referendumu o statusu Republike Srpske, to je stvar procjene. Mi procjenjujemo da sada još nisu stvoreni realni, međunarodni uslovi, unutrašnje okolnosti… Referendum o statusu se provodi samo jednom i nikada više. Ta priča o referendumu može da se održi o bilo kojem drugom pitanju, jer referendum je naš veoma važan demokratski potencijal”, istakao je Dodik.

On je ocijenio da je najbolje rješenje za Republiku Srpsku Dejtonski sporazum, te da je njegove osnove trebalo razgrađivati tako da se BiH još više decentralizuje, a ne da se ojača.

Izvor: Srpska tajms

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender