Sukobi u Centralnoafričkoj republici, 50 mrtvih

“Broj žrtava sukoba u Gargi je skoro 50, a većina njih hladnokrvno je ubijena na kućnom pragu”, rekao je jedan zvaničnik Agenciji Frans pres.

Garga je rudarski gradić 200 kilometara sjeverno od glavnog grada Bangija. Jedan izvor je rekao da je većina mještana Garge napustila grad i da se mnogi kriju u šumi.

Borbe su danas prestale, što je omogućilo rođacima ubijenih da sahrane žrtve.

Bivši pobunjenici muslimanske Seleke uspostavili su prije nekoliko mjeseci bazu u području Garge i zaprijetili da niko ne smije da prilazi rudnicima.

Lokalni poljoprivrednici, uglavnom hrišćani, potom su formirali sopstvene jedinice za samoodbranu, koje su u ponedjeljak napale pobunjeničku bazu.

Bivši pobunjenici su uzvratili tako što su upali u grad, išli od kuće do kuće i sistematski ubijali sve muškarce i dječake optužene da su sarađivali s jedinicama za samoodbranu.

U siromašnoj afričkoj državi vlada haos otkako je pobunjenička koalicija Seleka svrgnula u martu predsjednika Fransoa Bozizea.

Formirana je nova vlada i Seleka je raspuštena, ali nastavila je da djeluje pod plaštom lokalnih milicija.

Proteklih mjeseci su eskalirali okršaji između bivših pobunjenika i lokalnih oružanih grupa.

Prema podacima UN, oko 300.000 stanovnika Centralnoafričke Republike pobjeglo je zbog nasilja u susjedne zemlje, a za oko 1,6 miliona, što je skoro trećina ukupnog stanovništva, potrebna je humanitarna pomoć.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender