U Briselu ponovo o slučaju “Sejdić i Finci”

Sastanku u okviru dijaloga, koji je organizovan na inicijativu komesara EU za proširenje Štefana Filea, iz Republike Srpske prisustvovaće predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović, te predsjednik SDS-a Mladen Bosić i njegov zamjenik Predrag Kovač.

Treća runda prekinuta je prošle sedmice da bi se dalo političkim liderima iz BiH vremena da usaglase detalje sporazuma o provođenju odluke u slučaju “Sejdić i Finci” i o mehanizmu koordinacije.

Predstavnici Srpske putuju u Brisel sa ranije usaglašenim stavom o provođenju odluke “Sejdić i Finci”, a lideri iz FBiH sinoć je trebalo da obave posljednje konsultacije pred sastanak na visokom novou.

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će se, ukoliko partije iz Federacije BiH ne postignu dogovor u vezi sa provođenjem odluke “Sejdić-Finci”, pokazati da je BiH apsolutno problematična i da je riječ o suštinskim neslaganjima hrvatskog i bošnjačkog naroda.

“Ukoliko ne dođe do dogovora u Federaciji, svjestan sam da je Evropa odlučna da preduzme određene mjere sankcionisanja i tada smo i mi predmet tih sankcija…Republika Srpska nije spremna da trpi i bude kolateralna šteta u svemu tome. Jasno ćemo poručiti javnosti ko je kriv, a vidjećemo i na koji način ćemo se odbraniti od te štete”, naglasio je Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske.

On je rekao da u tom slučaju Republika Srpska ispada kolateralna šteta, jer Srpska ima posljedice zbog nečinjenja u FBiH.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić i njegov zamjenik Predrag Kovač otputovali su juče u Brisel, gdje će učestvovati trećoj rundi razgovora. Bosić i Kovač očekuju da će stranke iz FBiH dogovoriti način izbora dva člana predsjedništva iz FBiH.

Na sastanku u Briselu, osim stranaka iz Srpske, učestvuju i predsjednici SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Martin Raguž, SBB-a BiH Fahrudin Radončić, te zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović.

Na prethodnom sastanku u Briselu 1. oktobra, lideri političkih stranaka iz BiH potpisali su principe za provođenje odluke “Sejdić i Finci”, u kojima se navodi da će članovi Predsjedništva BiH biti birani direktno – jedan član iz Republike Srpske, a dva iz FBiH. Učesnici sastanka dobili su od zvaničnika EU 10 dana za postizanje konačnog dogovora.

Dan uoči sastanka u Briselu, iz Fileove kancelarije su poručili da od političara iz BiH sutra žele čuti konkretna rješenja.

Fileov portparol Peter Stano istakao je da je Brisel trenutno fokusiran na postizanje konačnog rješenja.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender