22. 09. 2021.
Vukovar: Opet razbijena tabla

Uskoro nove dvojezične table u Vukovaru

“U dogledno, razumno vreme će se postaviti nove ploče sa zakonitim nazivima državnih institucija. Inače, ukoliko to ne može da osigura, vlada se i ne može zvati vlada, niti može biti vlada”, rekao je Bauk, gostujući u Dnevniku HTV-a.

Bauk je naglasio da je ustavni zadatak vlade da sprovodi zakone i druge odluke koje je izglasao Sabor, pa i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, dodajući da je na lokalnim jedinicama da svojim statutom odrede način na koji će se zakon sprovesti.

Prema riječima Bauka, dvojezične table biće postepeno postavljene na svim zgradama državnih institucija u Vukovaru.

Bauk je naveo da će Vlada na današnjoj sjednici dati negativno mišljenje na predlog zaključka 52 poslanika opozicije o problematici postavljanja dvojezičnih tabli u Vukovaru i primeni Ustavnog zakona, kojim opozicija zahtjeva odlaganje postavljanja tabli.

Četiri od ukupno pet dvojezičnih tabli postavljenih na zgradama lokalne samouprave u Vukovaru skinuto je u ponedeljak popodne i u noći između ponedeljka i utorka. Table su bile postavljene uz velike incidente prije nešto više od mjesec dana, a u njihovom ponovnom skidanju su učestvovali i pripadnici policije koji su bili zaduženi da ih čuvaju, pa su šestorica policajaca suspendovana.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender