26. 09. 2021.

Oproštaj Dejana Stankovića (VIDEO)

“Posljednji put igram za Srbiju. Ne znam da li da se smijem ili da plačem. Najradije bih se smijao i plakao u isto vrijeme”, izjavio je Stanković uoči prijateljske utakmice Srbija – Japan.

Na teren stadiona u Novom Sadu Stanković je izašao u zlatnom dresu sa brojem 103, a ispred njega su bili njegovi sinovi, koji su nosili dresove sa brojevima 1, 0 i 3 i tako su zajedno činili broj mečeva koliko je njihov otac odigrao za nacionalni tim.

stankovic2

Na tribinama “Karađorđa” bilo je tek pet-šest hiljada ljudi, od kojih su dobar dio činili Japanci.

U 10. minutu meča, sudija je zaustavio igru kako se Dejan Stanković i formalno oprostio od reprezentacije. Igrači obe ekipe su napravili špalir, da bi Stanković predao kapitensku traku Branislavu Ivanoviću.

stankovic 3

Na istočnoj tribini stadiona “Karađorđe” pisalo je: “Jedan je Stanković Dejan”.

“Hvala ovim divnim ljudima, što su došli da uveličaju ovo nezaboravno popodne po mene i da bodre Srbiju. Biti deset minuta sa ovim momcima je bilo fenomenalno. Ostaviti fudbal i naći se u reprezentaciji, da još jednom staviš traku i provedeš dane sa ovim momcima, sve je fenomenalno, mogu samo da se zahvalim svima. Sve one utakmice mogu da stanu u ovih 10 minuta, sve je bilo podređeno meni. Bilo je i lijepih i ružnih momenata i uspona i padova, ali sada se sve to zaboravlja, ostalo mi je urezano ovih 10 minuta”, rekao je Stanković za RTS nakon što je izašao sa terena.

stankovic 4

Stanković je ispisao nezaboravne stranice u reprezentaciji, dao je onaj gol leđima protiv Hrvatske usred Zagreba i utišao je “Maksimir”, bio je akter pobjede nad Njemačkom u Francuskoj, potom na Mundijalu u Južnoj Africi… Učestvovao je i u debaklima, protiv Jermenije, Azerbejdžana, Argentine…

stankovic 5

U dresu reprezentacije ostvario je 47 pobjedu, ima 31 remi i 24 poraza. Postigao je 15 golova (jedan iz penala).

Debitovao je za reprezentaciju tadašnje SR Jugoslavije protiv Južne Koreje 22. aprila 1998. godine, u pobjedi od 3:1 kojoj je doprineo sa dva gola.

Igrao je za reprezentacije tri zemlje: SRJ, Državna zajednica Srbije i Crne Gore i Srbije. Radio je sa čak 11 selektora!

/Mondo, Mozzartsport/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender