22. 09. 2021.

“Smak svijeta” međunarodne ekonomije?

Ako SAD prestanu da plaćaju račune, to će dovesti do destabilizacije tržišta fondova od Brazila do Ciriha i zaustaviti od državnog duga zavisni kreditni mehanizam od čak pet triliona dolara!

Sve to će oboriti američku valutu i dovesti međunarodnu ekonomiju do “smaka svijeta”, smatra “Blumberg”.

Najviše će postradati one zemlje koje su najviše ulagale u američke hartije od vrijednosti – Kina i Јapan. Stopiranje vladinih ustanova u SAD već je smanjilo tempo rasta unutrašnjeg bruto proizvoda za 0,2 odsto.

Investitori počinju da sumnjaju u efikasnost državnog aparata SAD. Što se tiče drugih stvari vezanih za plaćanje državnog duga, pate praktično svi, čak i one zemlje koje nemaju veliki obim investicija.

Stopa za državne hartije od vrijednosti predstavlja svojevrsni orijentir. U slučaju da bude povećan rizik neplaćanja, ova stopa će rasti, a poslije nje i stope za sve obligacije koje postoje u svijetu. Nakon toga i cijena zajmova biće veća – preciziraju ekonomski analitičari.

U američkom kongresu traje borba republikanaca i demokrata za ustupke u pogledu nekih budžetskih stavki, kao i zbog programa medicinskog osiguranja, koji republikanci žele da smanje.

Ipak, mnogi analitičari ne dijele pesimizam “Blumberga”. Oni smatraju da do bankrotstva neće doći, jer će se republikanci i demokrate u Kongresu, prije ili kasnije, dogovoriti i o mogućem smanjenju troškova i povećanju granice državnog duga.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender