Đurić: Posjete zvaničnika Srbije Kosmetu neometane

Narednih dana na Kosmet će putovati premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić. Prema Đurićevim riječima, sloboda kretanja je uslov bez koga se ne može, kada se govori o uspješnom održavanju izbora na Kosovu i Metohiji i to je prepoznato i vrednovano od strane međunarodne zajednice.

– To je rezultiralo time da sada imamo čvrstu riječ prištinske strane da neće biti ometanja posjeta najviših zvaničnika Srbije – rekao je Đurić u Dnevniku RTS-a, dodajući da su bili prisutni i pritisak i volja da se ovaj problem riješi.

– Dogovoreno je da se bez uslovljavanja sprovodi sporazum o slobodi kretanja, da se bez uslovljavanja omogući, u skladu sa dogovorima, bez intencija da se izaziva bilo kakva nestabilnost, ili bilo ko pokaže kao pobjednik a bilo kao kao poraženi, da se posjete odvijaju normalno – rekao je Đurić.

Govoreći o upisu raseljenih lica u biračke spiskove, Đurić je istakao da se na tome još intenzivno radi.

– Ono što je sigurno je da ovaj proces ne može da bude do kraja zaokružen, ni regularan, ukoliko ne budemo našli rješenje za to da ljudi koji su se prijavili uzmu učešće u glasanju. Mi smo imali određeni napredak po tom pitanju, ali je prerano tvrditi da će sve biti dogovoreno – kaže Đurić.

Svako ko ima jedan od 55 različitih dokumenata kojima može da potvrdi činjenicu da je do 1999. godine živio na KiM i ostvarivao pravo glasa na KiM, ili je to pravo glasa stekao nakon tog perioda, a posjeduje dokumentaciju koja to može da potkrijepi, moći će da glasa na ovim izborima, objasnio je Đurić.

/RTS/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender