28. 09. 2021.

Priština čvrsto obećala da neće ometati posjete

“Sloboda kretanja je uslov bez koga se ne može kada je u pitanju organizovanje izbora i to je prepoznato i vrednovano od strane međunarodne zajednice. Bio je prisutan pritisak i volja da se ovaj problem reši. To je rezultiralo time da sada imamo čvrstu reč prištinske strane da neće biti ometanja dolaska najviših zvaničnika”, rekao je Đurić.

Povodom izjava kosovskog premijera Hašima Tačija da će posjete biti dozvoljene samo manastirima, a ne učešće na mitinzima, Đurić kaže da takva interpretacija ima za cilj da se umiri kosovska politička javnost i da nema veze sa onim što je dogovoreno u Briselu.

“Dogovoreno je da se bez uslovljavanja sprovodi sporazum o slobodi kretanja, da se bez uslovljavanja omogući u skladu sa dogovorima, bez intencija da se izaziva bilo kakva nestabilnost ili bilo ko pokaže kao pobednik ili poražen – omogući da se posete odvijaju normalno”, precizirao je Đurić.

Povodom problema sa upisom raseljenih lica u biračke spiskove, Đurić kaže da se na tome intenzivno radi i da ovaj proces ne može da bude zaokružen do kraja na regularan način ako se ne nađe rješenje za to da ljudi koji su se prijavili uzmu učešća u glasanju. Đurić je rekao da očekuje napredak u narednih nekoliko dana i na tom planu.

Povodom pisanja prištinskih medija da postoji ponuda da se dokaže da su glasači tu živjeli do 1998. godine i da danas imaju adresu na KiM, Đurić je potvrdio da se rješenja kreću u tom pravcu.

On je objasnio da svako ko ima jedan od 55 različitih dokumenata da je živio na KIM do 1999. godine i da je tamo ostvarivao pravo glasa ili da je to pravo glasa stekao nakon tog perioda, a poseduje dokumentaciju kojom to može da potkrepi moći će da glasa na ovim izborima.

“Ništa manje od toga za nas neće biti prihvatljivo”, poručio je Đurić.

Povodom mogućnosti da se Albanci sa juga Srbije uključe u biračke spiskove na KiM, on je rekao da se neće dozvoliti manipulacije i da se bilo ko na fantomski način pojavi na biračkim spiskovima.

Upitan da li ima podjela na KIM među Srbima, Đurić ocenjuje da podele pokušavaju da proizvedu oni kojima nije u interesu da Srbi kao zajednica nastupe jedinstveno i formiraju zajednicu srpskih opština “i da na taj način dobijemo veoma čvrst oslonac u pokrajini koji sada na žalost nemamo”.

On je ukazao da je zbog toga loše iz Beograda slati poruke da ne treba da se podrži lista iza koje stoji država i da svi koji se bave politikom imaju odgovornost da ne unose tu vrstu podjela. Đurić ipak smatra da izjave predstavnika opozicije nisu doprinijele podjelama.

“Većina naših građana na KiM svesna je naše pozicije i interesa države da se ujedinimo i formiramo zajednicu srpskih opština. Sve ostale stranačke ideje koje kroz takvu vrstu aktivnosti žele da se kapitalizuju sada padaju u drugi plan”, poručio je Đurić.

Izvor: RTS

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender