26. 09. 2021.

Nije sloboda ako nam se oduzima pravo na pismo

U saopštenju koje su potpisali Srpsko nacionalno veće, Klub zastupnika SDSS-a, Zajedničko vijeće opština, Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” i Srpsko privredno društvo “Privrednik”, navodi se da nastavak nasilja prema ćiriličnom pismu predstavlja slanje nasilnih poruka prema onima koji ga smatraju svojim – Srbima u Hrvatskoj

“Onima koji od nas traže da se oglasimo povodom ovih događaja ili da ih komentarišemo želimo da kažemo da u atmosferi u kojoj se Srbima u Hrvatskoj oduzima pravo na njihovo pismo, a tobože ostavlja sloboda govora, poručujemo da to ne smatramo slobodom i da takvu slobodu ne prihvatamo. Onima koji ćirilično pismo proglašavaju `agresorskim ili zločinačkim`, a tobože garantuju pravo djeci srpske nacionalnosti da ga uče u školama, poručujemo da to pravo ne bismo poželeli nikom pa ni onima koji nam ga nude”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Srba izražavaju, naime, najdublju zabrinutost zbog širenja netolerancije, nezakonitosti i nasilnosti koju su, navode, povodom ćiriličnog pisma pokrenule pojedina udruženja, stranke i pojedinci iz vjerskih institucija. Posebno ih, ističu, zabrinjava činjenica što se umjesto osude onih koji šire netoleranciju, nezakonitost i nasilnost “stvara atmosfera osude ćirilice i vlade koja sa dužnim oprezom sprovodi zakone koji su godinama čekali na sprovođenje˝.

Srpske organizacije u Hrvatskoj zabrinute su i što, kako navode, mnogi mediji, a među njima i oni javni, služe kao medijski servis te kampanje, ne vodeći računa o tome da bilo svojim ili tuđim porukama ne bi smeli da šire međuetničku netoleranciju, da stvaraju atmosferu bezakonja i podsticati mržnju i nasilje.

“Umjesto toga očekujemo od nadležnih saborskih tijela i od nadležnih državnih agencija zaduženih za ispunjavanje koncesijskih ugovora medijskih koncesionara da svojim djelovanjem zaštite temeljne ustavne vrijednosti hrvatskog Ustava. Zakonitost, nenasilnost i tolerancija su vrijednosti koje se ne smiju narušavati u javnom medijskom prostoru, i ne smeju biti ugrožene nikakvom i ničijom slobodom govora˝, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Srba su izrazili nadu da i oni kojima se obraćaju ne smatraju da o svojim zakonskim obavezama treba da razgovaraju sa onima koji krše zakone, kao što to čine neki bez osjećaja odgovornosti prema sopstvenim ustavnim obavezama.

Saopštenje srpskih organizacija u Hrvatskoj je, osim medijima, proslijeđeno i saborskim odborima za medije i Ustav i Poslovni, Vijeću i Agenciji za elektronske medije, Agencije za nauku i visoko obrazovanje, kao i Agenciji za vaspitanje i obrazovanje.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender