Skinuta dvojezična tabla i u Vojniću

Sa zgrade opšine u Vojniću skinuta je noćas i ukradena tabla s ćiriličnim natpisom, izvjestila je karlovačka policija koja sprovodi kriminalističko istraživanje radi pronalaska počinioca novog, u nizu incidenta vezanih za uvođenju dvojezičnosti u Hrvatskoj.

Član vojnićkog Opštinskog veća Branko Eremić (SDP) naveo je da se u tom mjestu skoro deset godina sprovode prava manjina zagarantovana Ustavom Hrvatske i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, prenosi Hina.

“Devet godina istaknute su ploče i manjinska zastava i do sada ih niko nije dirao, zato smatram da je ovo dokaz da je riječ o tendencioznoj politici u službi HDZ-a, koja želi da smjeni koaliciju uz SDP sa vlasti”, smatra Eremić.

Uklanjanje ćiriličnih ploča osudio je karlovački župan i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Ivan Vučić.

“Osuđujem uklanjanje ćiriličnih ploča, ali svi ovi izgredi su rezultat državne politike, a ne politike HDZ-a i dokaz da u Vukovaru još nisu sazreli uslovi za to”, rekao je Vučić.

On tvrdi da HDZ apsolutno nema veze s uklanjanjem ploče “zato što one nikome nisu smetale do sada i zato što su u Vojniću postavljene za vrijeme vlasti HDZ-a”.

Srpske organizacije u Hrvatskoj izrazile su juče najdublju zabrinutost zbog nastavka uništavanja dvojezičnih natpisa, poručivši da za Srbe u Hrvatskoj nije sloboda ako im se oduzima pravo na pismo i ako se ćirilica proglašava agresorskom i zločinačkom.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender