Snoudenovi laptopovi ne kriju tajne

Bivši analitičar CIA Rej Mekgavern, koji se u srijedu sastao sa Snoudenom u Rusiji kako bi mu predao nagradu “Integritet u obavještajnim službama”, rekao je da je Snouden čuvao tajna dokumenta američke Nacionalne agencije za bezbjednost (NSA) na manjim uređajima – prenosivim hard diskovima i fleš memoriji, koje nije predao ruskim ni kineskim vlastima.

Snouden je u Moskvi razgovarao šest sati s Mekgavernom i još trojicom bivših američkih zvaničnika, koji su postali kritičari američkog programa nadzora. To su bivši agent Federalnog istražnog biroa Kolin Rouli, bivši zvaničnik Ministarstva pravde Džedlin Radak i bivši zvaničnik NSA Tomas Drejk.

Edvard Snouden (30) živi na tajnoj lokaciji u Rusiji, van domašaja američkih vlasti, koje ga traže zbog toga što je objelodanio medijima detalje tajnih programa elektronske špijunaže, prenio je Rojters.

On je u maju otputovao u Hongkong, a potom, pod pritiskom Kine, u Moskvu.

Američki zvaničnici rekli su da su vjerovali da su tajna dokumenta sa Snoudenovih računara pala u ruke ruskih i kineskih obavještajnih službi, mada su priznali da za to nije bilo nikakvog dokaza.

Mekgavern je rekao da mu je Snouden na sastanku kazao da na laptopovima nije bilo nikakvih tajni.

Snouden je, prema njegovim riječima, dobro zaštićen, ali ima slobodu kretanja.

Mekgavern nije želio da kaže gde i kako se sastao sa Snoudenom, ali je kazao da su glavnu ulogu u organizovanju sastanka odigrali osnivač Vikiliksa Džulija

Harison je provela sa Snoudenom nekoliko sedmica u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma i potom ostala u Rusiji kada mu je odobren azil.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender