KiM: CIK saopštila rezultate, bez sjevera

Srbija: Vanredni izbori ipak u februaru?

Prema informacijama ovog lista, upravo taj scenario, spajanje vanrednih republičkih sa iznuđenim izborima u glavnom gradu, mogao bi da bude potpuno realan već od ponedjeljka.

Vrh vladajuće koalicije oličen u Srpskoj naprednoj stranci blizu je odluke da se glasanje u prestonici iskoristi i za održavanje parlamentarnih izbora.

Navodno, vodeći ljudi vlasti već su otvoreno razgovarali o mogućnosti da se raspišu republički izbori i većina je spremna da apsolutno podrži taj politički potez.

Ukoliko se naprednjaci odluče za istovremene parlamentarne i izbore u Beogradu, oni bi mogli da budu zakazani već za 16. februar.

Jer to je, prema tempu koji nameće zakonska procedura, posljednji termin da se održi vanredno glasanje u prestonici ukoliko 25. oktobra budu uvedene privremene mjere u glavnom gradu.

Privremena uprava u Beogradu formalno bi mogla da potraje najviše dva mjeseca – do 24. decembra i tada bi se raspisali izbori koji moraju da se održe najranije za 45, a najkasnije za 60 dana.

Tako da, ukoliko SNS reši da su Srbiji potrebni i republički izbori, onda bi se glasanje objedinilo u najkasnijem terminu, sredinom februara.

Vlast bi, proceduralno, mogla da pomeri beogradske i republičke izbore i za neki kasniji datum, pošto Vlada nema formalnu obavezu da uvede privremene mjere u Beogradu, baš mjesec dana po smjeni gradonačelnika, što pada 25. oktobra.

Politički, za vodeće ljude u Vladi važno je da Srbija pre eventualnih parlamentarnih izbora započne pregovore sa EU, što se očekuje u drugoj polovini januara.

/Večernje novosti/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender