Za grb grada 30 prijedloga

Potvrdili su to “Glasu Srpske” u Administrativnoj službi grada i dodali da će Komisija za izbor idejnog rješenja izgleda grba pregledati sve pristigle prijedloge i izabrati najadekvatniji, koji će biti u skladu sa odlukom Ustavnog suda i zakonom.

Predsjednik Komisije Marica Slavnić rekla je da prijedlog grba ide gradonačelniku na usaglašavanje, s obzirom na to da je on predlagač Nacrta odluke o izmjeni statuta grada.

– Kada predlagač zajedno sa Komisijom usaglasi prijedlog, on u formi nacrta ide na razmatranje u Skupštinu grada. Ako odbornici takav nacrt usvoje, kreće javna rasprava koja traje 30 dana – precizirala je Slavnićeva.

Kazala je da bi se Nacrt odluke o izmjeni statuta grada pred odbornicima mogao naći u novembru, a cjelokupan proces mogao bi da bude završen do kraja godine.

Odbornik PDP-a Zoran Talić smatra da je plan gradskih vlasti da do kraja ove godine završi proces izbora grba ambiciozan, ali da nije nerealan.

– Najvažnije je to što će se građani pitati o budućem izgledu grba grada Banjaluka. Javna rasprava će pokazati kakve će biti sugestije i komentari građana i na osnovu toga će se donijeti rješenje – rekao je Talić.

Ustavni sud Republike Srpske u februaru ove godine donio je odluku da grb Banjaluke nije u saglasnosti sa Ustavom Srpske, odnosno Zakonom o lokalnoj samoupravi, jer sadrži elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo srpskog naroda. Iz suda su objasnili da simboli lokalnih zajednica moraju odražavati tradiciju i kulturno i istorijsko nasljeđe svih građana koji u njoj žive.

Skupština

Odbornici Skupštine grada na sjednici u junu, na inicijativu Kluba odbornika SNSD-a, skinuli sa dnevnog reda Nacrt odluke o izmjenama Statuta grada Banjaluka, u okviru koje je trebalo da bude razmatrano rješenje za grb grada koje je predložila Komisija za izmjenu grba. Tada je odlučeno da se do novog prijedloga dođe javnim konkursom.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender