Izrael: Nismo otrovali Arafata

Arafat otrovan polonijumom

U izvještaju objavljenom u Žurnalu Lanset objelodanjeno je da su švajcarski naučnici, koji su istraživali sumnjive okolnosti Arafatove smrti, našli dokaze o polonijumu 210, visoko radioktivnom elementu.

Poslije analize mrlja krvi, urina i pljuvačke na Arafatovoj odjeći i četkici za zube, oni su našli visoke nivoe elementa koji je možda upotrebljen za ubistvo.

Arafat je umro u novembru 2004. u 75. godini, nakon što se razbolio mjesec dana ranije. U to vrijeme niko nije mogao da utvrdi od čega boluje, ali nakon kasnijih optužbi za ubistvo njegovo tijelo je ekshumirano u novembru 2012.

Direktor Instituta za radiofiziku u Luzani dr Fransoa Bohud koji je vodio istragu izjavio je za Al Džaziru: “Mogu da potvrdim da smo izmjerili neobjašnjiiv, povišen nivo polonijuma 210 u stvarima gospodina Arafata koji su imali fleke bioloskih tečnosti”.

Objavljen izvještaj u Žurnalu Lanset takodje potvrđuje: nalazi podržvaju mogućnost Arafatovog trovanja polonijumom 210, na osnovi forenzičkih istraživanja, bilo je dovoljno sumnji da se preporuči ekshumacija njegovog tijela 2012.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender