22. 09. 2021.

BiH tapka u mjestu

U izvještaju se navodi da su prevladali kratkoročni partijski ili etnički interesi nad učvršćivanjem puta zemlje ka EU.

“Politički predstavnici ne dijele viziju o pravcu i budućnosti zemlje niti o tome kako bi trebalo da funkcioniše. Ne postoji temeljan interni politički dijalog o ključnim pitanjima kao što su proces evropskih integracija niti postavljanje prioriteta vezanih za taj put”, navodi se u izvještaju.

Ističe se i da je proces evropskih integracija ove zemlje u zastoju, te da nisu ispunjene dvije ključne obaveze iz “Mape puta” za 2012. godinu – provođenje odluke Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju “Sejdić-Finci” i uspostavljanje efektivnog mehanizma koordinacije.

U godišnjem izvještaju se ocjenjuje da evropska perspektiva BiH neće biti materijalizovana bez političke hrabrosti i odlučnosti.

Evropska komisija je odlučila da odgodi dalje razgovore o Fondovima IPA 2 dok se BiH ne vrati u evropski kolosijek. “Ukoliko izostane opipljiv napredak, BiH rizikuje da izgubi znatna pretpristupna sredstva”, dodaje se u godišnjem izvještaju.

Evropska komisija naglašava da se nedostatak iskrene političke podrške evropskoj agendi odrazio i na postizanje veoma ograničenog napretka u usklađivanju sa evropskim zakonima i standardima, što se posebno vidi na poljima veterinarske bezbjednosti i bezbjednosti namirnica, javnih nabavki, energije, životne sredine i klimatskih promjena, saobraćaja, zapošljavanja i socijalnih pitanja.

Srni je u Evropskoj komisiji rečeno da će godišnji izvještaj o napretku BiH biti usvojen 16. oktobra, nakon čega će biti i objavljen.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender