EU ne bi trebalo da blokira BiH

Mazalica se osvrnuo na publikaciju Evropske inicijative za stabilnost “Izgubljeni u bosanskom lavirintu” u kojoj se navodi da odluka “Sejdić – Finci” ne bi trebalo da blokira aplikaciju BiH, jer diskriminacija postoji i u Belgiji i na Kipru, te da BiH ima fleksibilan Izborni zakon.

“Oni navode da Dervo Sejdić i Jakob Finci mogu da se na izborima izjasne kao Srbi, Bošnjaci ili Hrvati, s obzirom da se u BiH na početku izbornog procesa možete izjasniti kao pripadnik jednog naroda bez provjeravanja šta stoji u matičnoj knjizi rođenih”, rekao je Mazalica na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da se neprovođenjem odluke ne krši Evropska konvencija o ljudskim pravima već njen protokol 12, koji je potpisalo svega osam članica EU.

Komentarišući izvještaj Evropske komisije o napretku BiH, mazalica je rekao da su u oblasti gdje SNSD snosi punu odgovornost, a to su rad Vlade i Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, ocjene brojnih zvaničnika EU da je urađeno mnogo.

“Čini mi se da je veliki broj službenika u Evropskoj komisiji pod uticajem političkih stranaka”, rekao je Mazalica.

On je dodao da je Republika Srpska u pogledu usklađivanja svog zakonodavstva sa evropskim zakonodavstvom daleko odmakla u odnosu na Federaciju BiH.

Govoreći o aktivnosti na uspostavljanju mehanizma koordinacije, Mazalica je istakao da formiranje organa za provođenje evropskih obaveza podrazumijeva donošenje odluka konsenzusom, i ukazao na potrebu da ministarske konferencije predviđene ovim mehanizom omoguće jačanje stručnih kapaciteta i nadležnosti institucija Republike Srpske u ovim procesima.

On je dodao da su prilikom donošenja Zakona o carinskim tarifama nadležnosti sa Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH prenesene na ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, za šta su glasali poslanici SDS-a i PDP u parlamentu BiH.

Govoreći o opozicionom djelovanju, Mazalica je naveo da se tu ističu, kako je rekao, kriminalizacija svega i pojava socijalno-demagoških nastupa.

On je ocijenio netačnim izjave da je od 2005. godine potrošačka korpa u Republici Srpskoj poskupjela za 350 odsto, jer se radi o starim statističkim standardima i da je ona u periodu od 2012. u odnosu na 2009. godinu skuplja za svega 8,7 procenata.

Mazalica je rekao i da je broj nezaposlenih manji u odnosu na 2005. godinu, i da nije tačno da je tada broj zaposlenih bio veći, jer se radi o većem broju lica koja su samo formalno osigurana.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender