Nemoguć dogovor bez pomoći Evropske komisije

On vjeruje da ni lideri političkih stranaka iz Federacije BiH, kod kojih je i došlo do zastoja u pokušaju pronalaženja rješenja za pitanje “Sejdić-Finci”, neće moći doći do dogovora bez pomoći EU.

Kada je riječ o prijedlogu koji su predstavnici EU usmeno iznijeli liderima političkih stranaka iz BiH na sastanku u Briselu 10. oktobra, Lagumdžija je rekao da je Evropska komisija predložila nekoliko varijanti koje se granaju i donekle su korektne.

Lagumdžija je istakao da ponuđeni model EU nije prihvatljiv za SDP, ali nije iznio više detalja, te potvrdio da je većinska politička volja u BiH da bude zadržan status kvo.

Predsjednik SDP-a smatra da u rješenju za pitanje “Sejdić-Finci” šansu treba dati pomirenju nacionalnog i građanskog, te se zauzeo za otvaranje najšireg dijaloga u BiH povodom provođenja te odluke i uvođenja evropskih vrijednosti, gdje bi bile uključene sve političke snage, nevladin sektor, sindikati, akademska zajednica i građani.

Lagumdžija je najavio da će SDP otvoriti proces Program ka BiH 2020, kojim se želi stvoriti kritična masa za pokretanje procesa ka EU.

Osvrnuvši se na godišnji izvještaj Evropske komisije o napretku BiH, koji uskoro treba da bude objavljen i gdje se konsatatuje da BiH tapka u mjestu, Lagumdžija je rekao da ona može pomoći da se shvati da status kvo nikuda ne vodi.

“Nacionalnim politikama odgovaraju sankcije, ali sankcije u BiH neće donijeti do promjene. Do promjene će dovesti samo pomirenje građanskog pokreta unutar zemlje”, smatra Lagumdžija.

Predsjednik SDP-a danas je u Sarajevu bio uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi “Implementacija presude `Sejdić-Finci` u procjepu etničkog i građanskog”.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender