28. 09. 2021.

Banjaluka: Za stipendije stiglo 1.155 prijava đaka

Ovo je “Glasu Srpske” potvrdio načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Administrativne službe grada Radenko Đurica.

Objasnio je da je konkurs zatvoren početkom oktobra, te da se, zbog načina finansiranja, ugovori i rješenja sa učenicima kojima se dodijeli stipendija grada potpisuju tek u januaru iduće godine.

– Grad je planirao izdvajanje 1,6 miliona maraka za stipendiranje učenika i studenata. Poslije usvajanja budžeta za 2014. godinu i prikupljanja svih zahtjeva obaviće se raspodjela sredstava. Koji učenici će dobiti stipendiju i koliki će iznos to da bude, biće poznato početkom sljedeće godine – objasnio je Đurica.

Prema njegovim riječima, trenutno se obavlja bodovanje i sastavlja rang-lista kandidata koji će biti poznati u novembru.

Odbornici Skupštine grada su u junu usvojili Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o dodjeli stipendija grada Banjaluka učenicima srednjih škola i studentima prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama.

– Ovim izmjenama je predviđeno da će grad ubuduće isplaćivati učeničke i studentske stipendija u pet rata, umjesto dosadašnjih deset. Novina je takođe da se isplata stipendija obavlja u sljedećoj kalendarskoj godini, u odnosu na godinu kada je konkurs raspisan. Na osnovu ugovora o stipendiranju učenicima će stipendije biti isplaćene od 1. februara do 30. juna i studentima od 1. marta do 31. jula – obrazložio je Đurica.

Prema njegovim riječima, ovim promjenama đaci i studenti pravovremeno će dobiti svoje stipendije u kraćem periodu.

Skupština grada je takođe odlučila da će iz budžeta za stipendiranje učenika srednjih škola i studenata prvog ciklusa za školsku 2013/2014. godinu biti izdvojeno 1,6 miliona maraka.

Visina stipendije koja će biti dodjeljivana prema socijalnom statusu, uspjehu u školi i obrazovanju za deficitarna zanimanja neće se mijenjati u odnosu na prošlu godinu.

Sredstva

Grad je u školskoj 2012/2013. godini za stipendije srednjoškolaca izdvojio 872.500 KM. Dodijeljeno je ukupno 1.015 stipendija, 479 za uspjeh u školi, 82 za deficitarna zanimanja i 454 stipendije prema socijalnom statusu.

– Stipendije su dodjeljivane za deset mjeseci i iznosile su mjesečno 80 KM za stipendije za uspjeh u školi i stipendije prema socijalnom statusu. Stipendije za deficitarna zanimanja iznosile su mjesečno 150 KM – rekao je Radenko Đurica.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender