U Srpskoj danas počela isplata penzija za oktobar

FBiH smislila prepreke za penzionere iz RS

Na ovaj problem upozorili su iz Fonda PIO RS navodeći da se od penzionera koji su stekli pravo da postanu korisnici Federalnog zavoda PIO traži da ispune čak i uslove koji nisu propisani, čime ih sistemski odvraćaju od njihove namjere.

– Mali broj korisnika koje je Federalni zavod PIO preuzeo od Fonda PIO RS dobrim dijelom je prouzrokovan veoma komplikovanom procedurom. Federalna administracija, mimo propisa, dodatno pooštrava tu proceduru zahtijevajući od penzionera nerijetko i dokumenta koja nisu propisana – istakli su u Fondu PIO RS.

Naglasili su da su im se penzioneri požalili da se prilikom informisanja ili podnošenja zahtjeva susreću i sa neljubaznošću i neprofesionalnošću administracije u FBiH.

– Takve stvari su nedopustive i potrebno je te ljude ohrabriti, jer oni nesporno imaju pravo da traže da im se penzija isplaćuje tamo gdje su je i ostvarili – naglasili su u Fondu PIO RS.

Јedan od penzionera koji je želio da umjesto od Fonda PIO RS dobija penziju od Federalnog zavoda PIO kaže da se susreo sa gotovo nemogućim uslovima.

– Tražili su mi mnoštvo dokumenata i jasno je da su željeli da me demorališu kako bih odustao. Na stranu to što su bili izuzetno neljubazni kada su čuli šta želim. Ne znam zašto je to problem ako sam još prije rata penzionisan na osnovu radnog staža stečenog na području FBiH – kazao je penzioner koji se vratio u FBiH, zbog čega je i želio da u tom entitetu prima penziju.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender