22. 09. 2021.

Lažne kase zatvorile 13 radnji

Mjera zabrane obavljanja djelatnosti izrečena je poreskim obveznicima “Intermezo”, iz Banjaluke, “Tržnica” i “Le Pont” iz Prijedora, “LIVE” iz Kostajnice, “Vodeni park” iz Kozarca, “Life club” iz Prijedora, “EKO PLAST” iz Doboja, “Aljko i sin” i “Galeb” iz Broda, “Višegrad-promet” iz Višegrada, “Ribarska priča” iz Male Bukovice, “Gurman” iz Gradiške i “BBC” iz Pala.

U Poreskoj upravi su istakli da je u prvih devet mjeseci ove godine obavljeno 2.641 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa.

– Izdato je 1.495 prekršajnih naloga poreskim obveznicima, sa kaznom od 1,5 miliona KM. Podneseno je i 16 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka – rekao je portparol Poreske uprave Ivan Vučković i dodao da će kontrole biti nastavljene i dalje i u noćnim časovima.

On je istakao da je kod pojedinih poreskih obveznika kojima je zabranjen rad, nakon isteka zabrane, ponovo obavljene kontrole, te da nisu utvrđene iste nepravilnosti.

Vučković je istakao da je uočeno da pojedini poreski obveznici koji imaju značajne promete konstantno plaćaju kazne, nakon čega ponovo ne izdaju fiskalne račune.

– Kazna za neizdavanje fiskalnog računa za neke obveznike nije adekvatna mjera i ona se hitno mora značajno pooštriti. Uputili smo Ministarstvu finansija RS inicijativu za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama RS, u kojoj se traži da kazna za preduzetnike koji ponove prekršaj neizdavanja fiskalnog računa bude od 3.000 KM do 5.000 KM, odnosno za one koji isto učine i treći put da bude od 10.000 KM do 13.000 KM – kazao je Vučković.

Dodao je da je uočeno i da većina poreskih obveznika kojima je izdat prekršajni nalog zahtijeva sudsko odlučivanje, što se u uglavnom okončava uslovnom osudom, pa kako kaže, izricanje novčanih kazni gubi osnovnu svrhu u vidu prevencije.

Fiskalizacija

Vučković je istakao da je, prema informacijama kojima raspolaže Poreska uprava RS, većina poreskih obveznika fiskalizovana.

– Neznatan broj koji još nije fiskalizovan su uglavnom su novi poreski obveznici kod kojih je proces registracije u toku, odnosno podnijeli su zahtjeve za inicijalnu fiskalizaciju putem ovlašćenih servisera – naglasio je Vučković.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender